lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2016 » Січень » 18 » Арсеній Яценюк: Завдяки електронній системі закупівель ProZorro цьогоріч буде зекономлено мінімум 5 млрд. грн. бюджетних коштів
09:27
Арсеній Яценюк: Завдяки електронній системі закупівель ProZorro цьогоріч буде зекономлено мінімум 5 млрд. грн. бюджетних коштів

«Переведення всіх державних закупівель в електронний формат дозолить збільшити економію в рази. Навіть за скромними прогнозами, цього року економія бюджетних коштів складе 5 млрд. гривень, а в наступному економічний ефект від повного переходу на електронну систему може бути в декілька разів більшим», - наголосив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у «10 хвилинах» у неділю, 17 січня.

Глава Уряду зазначив, що сфера державних закупівель довгі роки була найбільшою “годувальницею” корупціонерів: «За нашими підрахунками, втрати від прямої корупції та неефективного управління становили близько 20% від усього об’єму державних закупівель. А це – приблизно 50 млрд. гривень щороку. Це майже стільки, скільки закладено в бюджеті на Збройні Сили України».

Він підкреслив, що створена Урядом  електронна система державних закупівель ProZorro дозволить повернути в бюджет десятки мільярдів гривень: «Ми переводимо всі державні тендери в он-лайн формат. Усі процедури, кожен крок, кожне рішення стають публічними".

Електронний формат також спрощує доступ бізнесу до торгів, підкреслив Арсеній Яценюк: «А це - підвищення конкуренції в державних закупівлях».

Завдяки ProZorro, зазначив Глава Уряду, кожна компанія чи підприємець може зареєструватися на торговому майданчику, знайти аукціон і подати заявку на участь: «Далі відбуваються анонімні торги. За результатами аукціону обирається переможець, і тільки після цього розкривається назва компанії. Таким чином, провести «свого» постачальника стає практично неможливо. А переможцями ставатимуть тільки сумлінні постачальники».

«При цьому будь-хто може зайти на сайт і дізнатися, що закуповувало те чи інше державне підприємство і за якою ціною», - зазначив він.

У пілотному режимі ProZorro почала працювати ще в лютому 2015 року, і завдяки їй вже вдалося зекономити понад 500 мільйонів гривень: «І це при тому, що сьогодні через цю систему проводиться тільки 2% державних тендерів».

Зокрема, Міністерство інфраструктури та підприємства, які знаходяться у його підпорядкуванні, провели тендери у системі ProZorro на понад 1,3 мільярда гривень. Сума економії перевищила 75 мільйонів: «Міністерство оборони повністю перейшло на електронні закупівлі. Результат - майже 1000 тендерів і 200 млн. гривень економії».

Вже з 1 квітня на ProZorro в обов’язковому порядку перейдуть усі великі замовники: міністерства, відомства, найбільші державні підприємства. З серпня - почнуть переходити всі інші.

Глава Уряду зазначив, що розбудова електронної системи відбувається коштом донорів, а кожну статтю витрат контролює Transparency International: «Значну допомогу та підтримку надали волонтери - у вигляді консультацій, навчання, робіт і ресурсів. Деякі з активістів, які стояли біля витоків реформи ще з часів Майдану, сьогодні успішно працюють в якості державних службовців».

Глава Уряду звернувся до тих чиновників, «які ще сподіваються зберегти якісь «окремі схеми»: «Перехід на електронну систему є обов’язковим, без будь-яких винятків. Для цього у нас є все необхідне: законодавча база, ефективна електронна система, самовіддана команда, яка працює задля успіху реформи, та повна підтримка міжнародних партнерів».

Арсеній Яценюк закликав представників бізнесу долучатися до системи електронних державних закупівель: «Ми працюємо з вами відкрито і прозоро та є вашими надійними партнерами».

Глава Уряду також звернувся до волонтерів і журналістів: «Вивчайте дані закупівель, шукайте можливі порушення. Говоріть і пишіть про це. Громадський контроль – найбільш дієвий механізм боротьби з корупцією».

«Разом ми зможемо перемогти корупцію в закупівлях і повернути кошти для потреб українців», - підкреслив Арсеній Яценюк.

Джерело: http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248767596&cat_id=244274130

 

Переглядів: 470 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Січень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz