lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2014 » Грудень » 24 » День працівників архівних установ України
10:41
День працівників архівних установ України

24 грудня в Україні відзначається День працівників архівних установ. Це свято було встановлене 30 жовтня в 1998 р. відповідно до Указу Президента України.

В Указі сказано: «Враховуючи значний внесок архівних установ України у розвиток вітчизняної науки та культури, інші сфери життя суспільства, необхідність подальшого вдосконалення архівної справи та на підтримку ініціативи працівників архівних установ, постановляю: встановити в Україні професійне свято День працівників архівних установ, який відзначати щорічно 24 грудня ».

Архіви недарма називають документальної пам’яттю народу, скарбницею людських знань і досвіду. Адже звідкіля ми черпали б знання про ту чи іншу галузь знань, на основі чого існували би в країні науково-дослідні інститути і наука в цілому. Архіви дають унікальну можливість розповісти про життя предків, зберегти про себе згадку для нащадків тощо. Вони становлять важливу частину інформаційних ресурсів країни; мають неминущу суспільну, державну та культурну цінність.

Саме завдяки тим, чиїм покликанням і професійним обов’язком є збереження джерел достовірної інформації, люди отримують можливість неупереджено оцінювати важливі події, які відбувалися в минулому. Тому держава повинна гідно оцінити їхні старання, професіоналізм у комплектуванні цієї духовної скарбниці.

Основними напрямками та результатами діяльності архівного відділу  районної державної адміністрації є : забезпечення збереження документів Національного архівного фонду України, удосконалення обліку документів за допомогою комп"ютеризації, розвиток та уніфікація науково-довідкового апарату, складання списків державних органів, підприємств, установ і організацій джерел комплектування архівного відділу документами НАФ, організація приймання документів постійного зберігання до архіву після закінчення термінів їх зберігання в архівних підрозділах району.

Від працівників архівного відділу районної державної адміністрації,      архівних підрозділів органів державної влади, місцевого самоврядування,   підприемств, установ і організацій району залежить, яким побачать  ХХI  ст. наші нащадки. Чи будуть правдиво висвітлені події переломного  часу, чи не з ‘являться  нові   " білі плями " , чи  збережеться інформація  про становлення незалежної України.

Сьогодні джерелом комплектування архівного відділу районної державної адміністрації з перемінним  складом документів  є районні установи та організації , селищні та сільські ради та їх виконавчі комітети, районна  державна адміністрація та її відділи і управління, Теофіпольська районна рада, районна виборча комісія з виборів депутатів Теофіпольської районної ради,  фонди виборчих комісій з виборів депутатів місцевих рад , селищних, сільських голів, фонди особового походження. Всього у відділі зберігаються документи  103  фондів   на 10712  одиниць  постійного зберігання.

У зв"язку з реалізацією Закону про пенсійну реформу в Україні значно зросла кількість громадян, які звертаються до архівного відділу за довідками. За 2014 рік  до відділу надійшло  всього   240 соціально-правового та тематичного характеру запитів, із них виконано та видано довідок  130, на особистому прийомі  побувало 110 громадян, термін виконання запитів від 1 до 15 днів.

Відділ надає довідки про підтвердження членства господарства, а також архівні копії документів, архівні витяги, архівні довідки про обрання депутатом до місцевих рад та інші. Скарг і претензій щодо виконання запитів немає.

Архіви існують, допомагаючи пізнавати та вивчати найстаріші сторінки нашої історії,  розв’язувати важливі життєві проблеми. Зміни, що відбуваються в нашому суспільстві, визначають особливу роль архівів у сьогоднішньому житті.

Збираючи документи й зберігаючи їх для прийдешніх поколінь, архівні установи  виконують  важливу і відповідальну місію , бо без архівів немає історії.  «Суспільство, що  не поважає свого минулого, є суспільство без майбутнього».

Видача архівних довідок, копій та архівних витягів соціально – правового характеру про реабілітацію репресованих; нагородження урядовими нагородами; перебування депутатами районної ради; а також про членство в колгоспі і КСП; про виділення земельної ділянки; про житло (виділення, будівництво, купівля, продаж, обмін, бронювання, відчуження); про перейменування вулиць; про реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності; про виділення земельних ділянок.

Кожна людина, яка має можливість побувати в архіві і зіткнутися з архівними документами, зазнає відчуття чогось невідомого, особливої зацікавленості до інформації, яка є в цих матеріалах. Гортаючи архівну справу, наче перегортаєш живі сторінки далекої і близької історії рідного краю. Можна з впевненістю ствердити, що архівний документ – це історична пам′ять народу.

При цьому отримуєш велике задоволення від своєї роботи коли знаходишся у теплому, просторому, світлому приміщені яке ми надіємось отримати до нашого професійного свята.

              Користуючись нагодою хочемо привітати всіх архівістів нашого району, працівників архівних підрозділів, які відповідають за ведення діловодства та архівної справи, трудових архівів з їх професійним  святом  - Днем працівників архівних установ.   Бажаємо Вам здоров"я, добра, щастя, успіхів та творчої наснаги у збереженні та примножуванні документальних багатств Національного архівного фонду України.             

Відтак у професійний день варто побажати працівникам усіх архівних установ, щоби їхня праця належно оцінювалася, пам’ять про них залишалася не лише у вигляді упорядкованих джерел чужої пам’яті, але й пам’яті про себе.            

 

Начальник архівного відділу

Теофіпольської райдержадміністрації                                                              С.Поліщук

 

Переглядів: 712 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz