lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2013 » Вересень » 5 » Інтерв’ю голови облдержадміністрації Василя Ядухи
17:22
Інтерв’ю голови облдержадміністрації Василя Ядухи
Хмельниччина у контексті геополітики
Світ увійшов у нову хвилю фінансово-економічної кризи. Україна робить свій остаточний геополітичний вибір. Які позиції нашої держави на порозі цих випробувань? Яка доля чекає її у перспективі? Як почувається Хмельниччина у контексті зовнішньополітичних проблем України? На що робить ставку влада області? Як уявляє її розвиток?
На ці та інші питання журналістам телекомпанії "Поділля-Центр” Світлані ПОРОБОК та редакції "Подільських вістей” Валерію ГРОШКУ відповідає голова облдержадміністрації Василь ЯДУХА.
С.П.:–– У зовнішній політиці Україна рухається в бік Європейського Союзу. Але назвати там ситуацію стабільною досить важко. Чи не спіткає нашу державу доля Греції, або Іспанії?
–– Кожен із нас намагається реально дивитися на речі, і з тривогою спостерігає за тими непростими процесами, що відбуваються у світі. Вони впливають і на Україну. Бо наша держава відкрита для взаємодії з іншими.
У геополітиці Україна і Президент віддали перевагу європейському вибору. Маючи на увазі, що він дасть у майбутньому якісь плюси. Інакше був би обраний інший вектор.
Що стосується деяких негативних тенденцій у світі, то ми не повинні їх лякатися і абсолютизувати. Україна адекватно реагує на зовнішні виклики. У неї для цього достатньо сил і ресурсів. Попри те, що, так звана, світова фінансово-економічна криза триває, наша держава виконує взяті на себе зобов’язання і поступово розраховується із боргами. А це свідчить про її відповідальність і платіжеспроможність.
Давайте, глянемо на цифри і факти. Спад ВВП (виробництво валового продукту) в Україні сягнув лише одного відсотка. Це не більше, ніж у ведучих країнах Євросоюзу. Але в той же час, наш борг перед міжнародними фінансовими установами зменшився на 10 відсотків. Цей серйозний успіх прийшов у результаті тих реформ, які проводилися з ініціативи Глави Держави.
Хмельниччина у цьому контексті теж не стоїть на місці, а розвивається. Є позитивні зрушення у промисловості, сільському господарстві, будівництві... Я не хочу переобтяжувати свою відповідь викладками. Скажу тільки, що реальна заробітна плата за останній рік виросла більше, ніж на 10 відсотків. Вищими темпами, ніж у цілому по державі. Заборгованість по заробітній платі зменшилася тільки за півріччя 2013 року більше, ніж на 20 відсотків...
Позитивні зрушення на теренах нашого краю, як і в Україні, очевидні. І я звертаюся до кожного, хто вважає себе патріотом: давайте об’єднувати зусилля і вирішувати проблеми. Заради людей, заради України! Тільки недруги можуть зловтішатися з негараздів і спекулювати на них.
С.П.: –– Які орієнтири є для вітчизняного виробника, аби він утримався на плаву?
–– Життя вносить корективи. Кон’юнктура світового ринку перебуває у динаміці. Вона постійно змінюється. Виникають суперечності інтересів, або навіть конфлікти. Ми спостерігаємо як непросто складаються стосунки між Україною та Росією. Але їх теж, на мій погляд, не варто штучно драматизувати.
Президент і уряд знають як треба діяти. Аби менше залежати від зовнішніх чинників держава в цілому і конкретні міністерства та відомства поступово переорієнтовуються на розвиток внутрішнього ринку. Беруть курс на імпортозаміщення. Я вважаю його правильним. Якщо якась галузь пробуксовує, то потрібно активізовувати інші. Для того щоб не знижувати показників валового виробництва у цілому. Наприклад, останнім часом в Україні на зросло виробництво медикаментів, металу і ще цілого ряду виробів. Ми повинні забезпечувати себе усім необхідним і продавати за межі держави те, чого потребують інші.
Тому у нас, на Хмельниччині, ми дуже прискіпливо аналізуємо не лише здобутки, а і можливості. Робимо висновки, напрацьовуємо гнучку стратегію. Один із її напрямків полягає у розвитку прямих стосунків із регіонами. Як іноземних держав, так і нашої. Тут ми проявляємо рішучість та ініціативу. Бо маємо що запропонувати.
Посудіть самі, вперше за роки незалежності область одержала 12 відсотків позитивного сальдо у зовнішній торгівлі. Ми експортували продукції на 250 мільйонів гривень, що на 20 відсотків більше, ніж минулого року. За цим показником Хмельниччина вийшла на 4 місце у державі! Випередивши кілька потужних областей.
Ми також спостерігаємо приріст іноземних інвестицій, що свідчить про довіру до нас з боку бізнесменів. А також про те, що ми потужний край, який має сталий розвиток і перспективу. До нас їдуть підприємці, вони бажають розвивати на наших теренах виробництво і це не може не радувати. Ми прагнемо зберегти таку позитивну тенденцію і надалі.
В.Г.: –– Здобутки Хмельниччини у аграрній галузі вагомі і очевидні. Про це свідчать високі врожаї і відродження тваринництва... А що від успіхів сільгоспвиробників мають і матимуть жителі нашого краю?
–– Я хотів би нагадати слова Президента України Віктора Януковича про необхідність приділяти увагу аграрному сектору економіки. Це один із наріжних каменів розвитку нашого господарства, фактор продовольчої безпеки, джерело наповнення бюджету і постачальник продукції на внутрішній і зовнішній ринки. Минулого року українські аграрії зібрали понад 50 мільйонів тонн зерна. Сподіваюся нинішнього буде не менше.
Хмельниччина за останні роки стала одним із найпотужніших аграрних регіонів у державі.
Ви запитуєте, що мають від цього жителі області? Давайте перерахуємо. Вдвічі зросла цифра надходжень від аграрного сектора до бюджетів різних рівнів. Люди отримали на паї 350 мільйонів гривень, що у півтора рази більше, ніж у 2010 році.
Окремо хочу сказати про споживчий кошик. У ньому 23 позиції. По 20 видах продуктів ціни на Хмельниччині нижчі, ніж середні по Україні. По ряду продуктів взагалі найнижчі у державі.
В.Г.: –– Ситуацію в Україні можна назвати стабільною і навіть такою, що розвивається у позитивному напрямку. Як ви з огляду на ці обставини оцінюєте перспективи нашої національної валюти –– гривні?
–– Я належу до тієї категорії людей, які довіряють очільникам держави. А вони не раз заявляли, що курс гривні залишиться стабільним. Я переконаний, що цим словам довіряють й інші свідомі та патріотично налаштовані громадяни України.
Для такої довіри є вагомі аргументи економічного порядку. Подивіться самі: кількість заощаджень у вкладників за останній період зросла на 25 відсотків, оборот роздрібної торгівлі –– на 11 відсотків. Тобто люди, хай потрохи, місяць за місяцем, але все-таки збільшують споживання. Росте їх добробут.
Аналогічна тенденція спостерігається і у нашій області. Ще у 2010 році обсяг заощаджень від населення у банківських установах складав 3,7 мільярда гривень. За 3 роки ці цифри зросли до 6,3 мільярда гривень. Майже удвічі. Гроші із повітря не беруться. Значить є якась робота, бізнес, звідкись поступають надходження. Це також свідчить про наповненість гривні і про довіру людей до неї. А ще ж є дії уряду, які спрямовані на її зміцнення і банківські механізми, які цілеспрямовано працюють на розвиток вітчизняної економіки. Тому я переконаний, що гривня втримає свої позиції.
С. П. : –– Василю Степановичу, прокоментуйте, будь ласка, наслідки впровадження нового Податкового кодексу. Він спочатку викликав значний спротив. Але тепер підприємці, начебто, затихли... Чи можна сказати, що вони сприйняли його?
–– Напевне немає жодного законодавчого акта, будь то указ Президента, закон Верховної Ради чи постанова Кабінету Міністрів, по відношенню до яких не знаходилися би скептики. Нововведення завжди когось не влаштовують. Документів, які би 100-відсотково подобалися громадянам, не було і не буде. Критерієм істини, як відомо, є практика.
І тут усе гаразд. Реальні кроки і реальні результати застосування нового Податкового кодексу переконливо засвідчили, що держава впровадила його вчасно. Завдяки прийняттю нового Податкового кодексу і дерегуляції виробничих процесів ми сьогодні маємо позитивну динаміку.
Ми, до речі, тоді прислухалися до людей, вносили сотні пропозицій до цього документа. І значна їх кількість була врахована.
Що стосується протестних акцій, то більшість із них, тоді була інспірована політиками і підігрівалися ними. Є така категорія людей, яка прагне політизовувати все і вся, замість того, аби гуртуватися довкола вирішення тих питань, що відкривають шлях до економічної незалежності України. Така деструктивність, насправді, є великою проблемою для нашого суспільства.
Сьогодні вони принишкли перед очевидними фактом: дерегуляція дала можливість підприємцям спокійно працювати. Зараз вони не скаржаться на безкінечні виснажливі перевірки, тяганину і величезну кількість документів, як то мало місце раніше. Кількість зборів і податків скоротилася із 44 до 23. Удвічі! А кількість дозвільних документів із 1200 до 141! На порядок! Це дало можливість підприємцям працювати, а не оббивати пороги.
Приємно відмітити, що саме після прийняття нового Податкового кодексу майже на тисячу збільшилося число юридичних осіб зайнятих у бізнесі, звичайно, число фізичних осіб. Особливо спрощенців –– з 30 тисяч до 42 тисяч осіб.
Президент України Віктор Янукович неодноразово наголошував: "Влада і бізнес мають бути партнерами”. Саме для цього сьогодні і створюються центри надання адміністративних послуг за принципом "єдиного вікна”. Вони унеможливлюють зловживання, корупцію з боку чиновників. Будь-яка людина може прийти, подати документи у "єдине вікно” і у зазначений термін їх забрати, не принижуючись і не блукаючи десятками кабінетів. До кінця року така робота буде завершена в усіх райцентрах і містах обласного значення. Але вже сьогодні можна стверджувати, що у нас в області створені сприятливі умови для розвитку бізнесу. Сподіваюся, що він теж із розумінням буде ставитися до влади, бо "тінізація” економіки поки що надзвичайно велика, а нам усім потрібно наповнювати обласний і районні бюджети, реалізовувати різноманітні програми. Я впевнений, що на партнерських умовах ми разом із підприємцями поетапно виведемо бізнес "із тіні” і Хмельниччина буде розвиватися ще потужніше.
–– Дякуємо за розмову і бажаємо успіхів.
Бесідували Світлана ПОРОБОК та Валерій ГРОШКО.
Переглядів: 726 | Додав: andriy | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz