lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2015 » Березень » 30 » Проблеми забруднення атмосферного повітря
09:55
Проблеми забруднення атмосферного повітря

           Одним з основних життєво важливих елементів навколишнього природного середовища є атмосферне повітря.

            Забруднення атмосфери породжує наступні екологічні проблеми:

            - забруднення повітря та заміна його складу внаслідок промислових та інших викидів у атмосферу;

            - скорочення розмаїття рослинного і тваринного світу та зміни в його генофонді;

            - зменшення біологічної продуктивності ландшафтів;

            - погіршення гігієнічних та санітарно-епідеміологічних умов життєдіяльності людини та інших живих організмів.

            Екологія як наука встановила цілий ряд законів, що сформували її суть сучасного стану. Надамо лише чотири закони екології, сформульовані американським вченим Б.Коммонером:

            1. все пов’язане з усім;

            2. все мусить кудись діватися;

            3. природа „знає” краще;

            4. ніщо не минається даремно (у розуміння, за все потрібно платити).

            Якщо за четвертим законом „за все потрібно платити”, то людство розплачується в першу чергу здоров’ям.

Потенційне забруднення атмосферного повітря є одним із провідних елементів оцінки якості середовища проживання, що спричиняє шкідливий вплив на здоров’я людини.

            Сучасний стан забруднення атмосфери є серйозною екологічною проблемою, яка негативно впливає на умови життя на Землі, здоров’я населення, в цілому на екосистеми і розвиток сільськогосподарських культур, призводить до несприятливих екологічних наслідків таких як закислення ґрунту та води, глобальне потепління, виснаження озонового шару тощо.

            Техногенний вплив на стан довкілля здійснюють: енергетика, промисловість, агротехнологія, транспорт, військові об’єкти тощо.

Викиди забруднюючих речовин стаціонарними джерелами в атмосферне повітря за видами економічної діяльності в Хмельницькій області

 

з/п

Види економічної діяльності

Обсяги викидів по регіону

 

 

тис. т

у % до підсумку

1

2

3

4

1

Усі види економічної діяльності

17,2

100

 

у тому числі:

 

 

1.1.

обробна промисловість

10,040

58,4

1.2

транспорт і зв’язок

3,846

22,3

1.3

виробництво електроенергії, газу та води

0,547

3,3

1.4

сільське господарство, мисливство та лісове господарство

1,467

8,5

1.5

будівництво

0,147

0,8

 

Інші види економічної діяльності

1,153

6,7

 

 

 

У 2013 році викиди забруднюючих речовин по Хмельницькій області становили 80,7 тис. тонн, в тому числі від стаціонарних джерел 17,2 тис. тонн, а від рухомих джерел 63,5 тис. тонн. Викиди збільшились на 1.069 тис. тонн, в тому числі від стаціонарних джерел на 0,86 тис. тонн, а від рухомих джерел на 0,209 тис. тонн.

Як і в минулі роки найбільшими забруднювачами в області (59,2% від загальної кількості викидів) залишаються ПАТ “Подільський цемент”, викиди якого у 2013 році склали 6,774 тис. тонн (39,3% від загальної кількості викидів) і збільшились відносно 2012 року на 0,186 тис. тонн, в зв’язку із збільшенням обсягів виробництва та Красилівське лінійно виробниче управління магістральних газопроводів викиди якого склали 3,431 тис. тонн (19,9 % від загальної кількості викидів) і збільшились на 60,2 тонн відносно минулого року.

По найпоширеніших забруднюючих речовинах, а саме: по оксиду вуглецю збільшення викидів склало 0,671 тис. тонн, по діоксиду сірки 0,255 тис. тонн, по оксидах азоту 0,299 тис. тонн. Скоротились викиди по речовинах у вигляді суспендованих твердих частинок на 0,820 тис. тонн.

            Суттєво впливає на стан атмосферного повітря ефективність роботи пилогазовловлюючих установок.

            Очистка викидів на підприємствах області проводиться тільки по твердих  речовинах (всі  види пилу), газуваті та рідкі  речовини  практично  всі викидаються в повітряний басейн області без очистки. Більшість зареєстрованого пилогазоочисного обладнання  на  підприємствах області застаріло, строк його експлуатації перевищує 20 і більше років, тому ефективність очищення зменшується.

            В повітряний басейн Хмельницької області  викидається  понад 260 найменувань забруднюючих речовин. Відповідно до Постанови  Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2001р. № 1598 “Перелік найбільш поширених і небезпечних забруднюючих речовин, викиди яких в атмосферне повітря підлягають регулюванню” контролюються тільки найбільш поширені та небезпечні речовини, а саме: оксиди азоту, діоксид та інші сполуки сірки, оксид вуглецю, речовини у вигляді суспендованих твердих частинок, формальдегід, метали та їх сполуки, леткі органічні сполуки, фреони, ціаніди та деякі інші речовини та групи речовин.

Викиди парникових газів у Хмельницькій області у 2013 році становили:

- вуглецю діоксид 2100719,2 тонн (74,1 % відповідно до 2012 року);

- азоту (1) оксид 54,9 тонни (39,7% відповідно до 2012 року);

- метан 3631,5 тонн (109,4% відповідно до 2012 року).

Викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від рухомих джерел (автотранспорт, залізниця, авіація) забруднення у Хмельницькій області за 2013 рік склали 63,535 тис. тонн, що становить 78,7 % від загальної кількості викидів. Найбільша кількість викидів від пересувних джерел припадає на обласний центр м.Хмельницький, а саме 13,5 тис. тонн, що складає 21,2% від загальної кількості викидів рухомих джерел. Автотранспортний парк області за останні роки має тенденцію до постійного збільшення. Загальна кількість автотранспорту в області вже перевищує 263 тис. одиниць, в тому числі легкових автомобілів понад 212 тис. одиниць.

У 2013 році викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря збільшились від вантажних автомобілів на 0,3 тис. тонн, від спеціальних легкових автомобілів на 0,1 тис. тонн. Від спеціальних нелегкових автомобілів викиди в атмосферу зменшились на 0,2 тис. тонн, по пасажирських легкових автомобілях на 0,1 тис. тонн, а по пасажирських  автобусах залишились без змін.

Відносини в галузі охорони атмосферного повітря регулюються Законом України „Про охорону навколишнього природного середовища” та Законом України „Про охорону атмосферного повітря”.

Охорона атмосферного повітря - це система заходів, пов’язаних із збереженням, поліпшенням та відновленням стану атмосферного повітря, запобіганням та зниженням рівня його забруднення та впливу на нього хімічних сполук, фізичних та біологічних факторів.

Основним завданням Департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької облдержадміністрації в галузі охорони атмосферного повітря є регулювання викидів забруднюючих речовин таким чином, щоб їх концентрація в атмосферному повітрі не перевищувала нормативу екологічної безпеки. Це досягається шляхом доведення суб’єктам підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря у встановленому порядку на всі джерела забруднення нормативів гранично допустимих викидів і видачі відповідних дозволів на ці викиди. Постійно проводиться робота по охопленню якомога більшого кола підприємств забруднювачів атмосфери. Департаментом вже видано 834 дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. При закритті підприємства дозвіл на викиди анулюється.

Перелік підприємств області, які отримали дозволи на викиди щоквартально подаються в Державну податкову адміністрацію для стягнення екологічного податку за забруднення атмосфери.

В області проводяться роботи по використанню відновлювальних джерел енергії та розвиток альтернативної енергетики. У 1992 році відновила свою роботу на річці Збруч, найбільш потужна (0,8 тис.кВт) Піверківська гідроелектростанція. Поступово у 1998, 2000, 2002, 2003, 2004, 2006 роках відновили свою роботу ще 6 гідроелектростанцій і в даний час в області працює 11 гідроелектростанцій загальною потужністью 5,295 тис.кВт на річках Південний Буг, Збруч, Горинь, Случ, Ушиця. У 2012 році завершена реконструкція гідроелектростанції в с.Цибулівка Кам’янець-Подільського району. В даний час проводяться роботи по відновленню і реконструкції ще 2 гідроелектростанцій на річках Смотрич та Жванчик у Кам’янець-Подільському і Чемеровецькому районах.

У жовтні 2013 року в с.Ясенівка Ярмолинецького району група компаній „Екотех Прага» відкрила першу сонячну електростанцію. Вона була побудована за 5 тижнів, потужністю 1мВт. 35 % комплектуючих було виготовлено на промислових підприємствах Хмельницької області. Загальна сума вкладених інвестицій становить 26 млн. гривень. Визначено райони, в яких планується будівництво джерел альтернативної енергетики. Загалом на території області у 14 районах планується побудувати 40 сонячних електростанцій. Кінцевий термін здачі – 2016 рік.

 

За інформацією Департаменту екології

та природних ресурсів облдержадміністрації

 

Переглядів: 623 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz