lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2016 » Лютий » 26 » Саме об’єднані громади зможуть найбільш ефективно використати земельні ресурси, - експерти
10:09
Саме об’єднані громади зможуть найбільш ефективно використати земельні ресурси, - експерти

Об’єднаним громадам для розвитку необхідно мати повноваження з розпорядження землями на всій своїй території, тобто і поза межами населених пунктів. У Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти, які покликані врегулювати це питання: «Про віднесення земель державної власності за межами населених пунктів до комунальної власності об'єднаних територіальних громад» (№ 3510) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності на територіях об'єднаних територіальних громад та врегулювання інших земельних відносин» (№ 3510-1). Але депутати все ще не квапляться з прийняттям рішення.

Про це йшла мова в програмі «Тема:Країна» Українського радіо за участі Олександра Краснолуцького, директора департаменту землеустрою, використання та охорони земель Держгеокадастру України; Валентини Карпенко, голови Парафіївської об’єднаної територіальної громади (Чернігівська область); Дмитра Дзвінчука, професора, доктора наук, експерта  з питань реформування місцевого самоврядування (м.Івано-Франківськ).

«Ми маємо закрити прогалини в земельному законодавстві, знизити рівень можливих проявів корупції у цій сфері. Необхідно також врегульовує питання колишніх земель колективної власності. В Україні, коли розпаювалися землі колишніх колгоспів, залишилося 1,5 млн. га землі, якою ніхто не розпоряджається – це землі під колишніми господарськими будівлями, під полезахисними лісосмугами та інші. Ніхто за цими землями не слідкує. Також маємо упорядкувати питання контролю за використанням та охороною земель. Бо сьогодні такий контроль взагалі не проводиться. Ми провели моніторинг земель, і виявилося, що дуже багато землі використовується без правовстановлюючих документів», - розповів Олександр Краснолуцький.

Голова Парафіївської об’єднаної територіальної громади Валентина Карпенко наголосила, що потрібно передавати землі за межами населених пунктів в управління об’єднаних громад.

«Буває так, що територіальна громада в останню чергу дізнається, що там (Ред.: на землях за межами села) вже хтось хазяйнує. Якщо парламент не прийме закон, якщо не передасть в управління громадам землі за межами поселень, то і далі ці землі будуть зосереджуватися в руках окремих власників, що ми вже спостерігаємо», - сказала Валентина Карпенко.

В свою чергу експерт Дмитро Дзвінчук зазначив, що однією із позитивних преференцій, які гарантувалися при утворенні об’єднаних територіальних громад якраз було надання земель поза межами тих громад, які обєдналися, до їх управління.

«Законодавець запізнюється із вирішенням цього питання. А це гальмує процес утворення об’єднаних територіальних громад (…) Землі треба раціонально використовувати і саме територіальна громада зможе найбільш ефективно використати земельні ресурси. Голови об’єднаних громад кажуть, що їм набагато легше вести перемовини і з орендарями, і з потенційними інвесторами при умові, якщо землі знаходилися б в управління громад. Це ще і фінансові надходження до місцевого бюджету, а отже – можливість розвитку», - сказав Дмитро Дзвінчук.

Повну версію програми «Тема: Країна» слухати ТУТ

  • Щотижнева програма «Тема: Країна» Українського радіо, яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Джерело: http://decentralization.gov.ua/news/item/id/1620

Переглядів: 491 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz