lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2015 » Жовтень » 29 » У жовтні виповнилося 25 років Студентській революції на граніті
17:16
У жовтні виповнилося 25 років Студентській революції на граніті

1 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко видав Указ «Про відзначення 25-ї річниці Студентської революції на граніті». «Революція на граніті», що була повністю організована силами студентства, не мала на той час аналогів у всій Європі.

Прямим наслідком протестів була відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола та виконання низки вимог мітингувальників. Ці акції та голодування відіграли важливу роль у становленні незалежності України.

Дата початку акції була запланована на 1 жовтня, але в цей день опозиційні сили проводили черговий всеукраїнський страйк, який запам'ятався лише демонстраціями вулиць Києва. Протести тривали впродовж 16 днів, з 2 по 17 жовтня 1990 року.

Стрижнем протестних подій було студентське голодування на площі Жовтневої революції у Києві (нинішньому Майдані Незалежності). Кілька десятків студентів групами по двоє-троє зібралися до 10 години на площі Жовтневої революції у Києві та оголосили про початок голодування, висловили вимоги. Більшість становили студенти з Києва, Львова та Дніпропетровська.

З кожним днем кількість протестуючих студентів збільшувалась. Починаючи з 12 жовтня, на підтримку студентів застрайкували більшість вищих навчальних закладів Києва. До них приєднувались учні технікумів та старших класів шкіл. Мітингувальники перекрили рух транспорту, оточили Верховну Раду. Студентські акції протесту пройшли в обласних центрах, зокрема Луганську та Львові.

Під тиском громадських організацій, які розбили намети на площі, влада надала студентам годину прямого телеефіру на УТ-1. Молодь закликала однодумців до всеукраїнського страйку, і наступного дня до її акції протесту були готові долучитися не тільки вищі навчальні заклади, а й заводи та фабрики.

Протести завершилися підписанням постанови Верховної Ради УРСР, яка гарантувала виконання вимог учасників протесту. Студентська революція стала переломним моментом в утвердженні незалежності України, а молоде покоління вже на початку 90-х років відстояло право жити у вільній демократичній державі.

Переглядів: 553 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz