lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2013 » Лютий » 14 » Підсумки соціально-економічного розвитку області за 2012 рік та основні напрями роботи на 2013 рік
13:07
Підсумки соціально-економічного розвитку області за 2012 рік та основні напрями роботи на 2013 рік
Протягом 2012 року облдержадміністрацією вживалися необхідні заходи щодо впровадження економічних реформ у регіоні, забезпечення його комплексного розвитку, належного життєвого рівня населення та збереження стабільної суспільно-політичної ситуації.
З метою вирішення актуальних питань життєдіяльності регіону особлива увага приділялася організації виконання завдань і заходів Програми соціально-економічного розвитку Хмельницької області на 2012 рік, визначених пріоритетів діяльності райдержадміністрацій, виконкомів міських (міст обласного значення) рад.
В області реалізувалася Стратегія регіонального розвитку Хмельницької області на 2011-2020 роки, затверджена рішенням Хмельницької обласної ради від 18 травня 2011 року № 24-4/2011-р.
У рамках виконання Стратегії у грудні 2012 року відбулося засідання круглого столу на тему "Завдання та проблеми щодо реалізації Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області на 2011-2020 роки у 2013 році”. Це захід дозволив опрацювати зроблене щодо реалізації Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області на 2011-2020 роки та розглянути стан підготовки до реалізації пілотних проектів регіонального розвитку Хмельниччини у рамках виконання Плану її реалізації колом зацікавлених осіб.
Проект Програми соціально-економічного розвитку Хмельницької області на 2013 рік винесено на розгляд чергової сесії обласної ради.
На засіданні регіонального комітету з економічних реформ при облдержадміністрації 30 січня 2013 року обговорено проект зазначеної Програми.
           Протягом 2012 року відбулося 13 засідань регіонального комітету з економічних реформ, у ході яких опрацьовано актуальні питання за різними напрямами економічного розвитку. Реалізація заходів Програми економічних реформ на 2010-2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава” дозволила закріпити позитивну динаміку розвитку економіки регіону, надалі підвищувати соціальні стандарти та створити умови для покращення добробуту населення.
Затверджено План заходів Хмельницької обласної державної адміністрації з реалізації Програми економічних реформ на 2010-2014 роки та План-графік проведення засідань регіонального комітету з економічних реформ при облдержадміністрації на 2013 рік. Документи розміщено у розділі "Регіональний комітет з економічних реформ” на офіційному сайті облдержадміністрації.
Щомісячно комплексно аналізувався стан і тенденції соціально-економічного розвитку області.
Щоквартально проводилася оцінка результатів діяльності районних державних адміністрацій.
Завдяки проведеній роботі та впровадженню економічних реформ у регіоні вдалося закріпити позитивні напрацювання в економіці та соціальній сфері.
Досягнуто подальшого розвитку промисловості. Сьогодні Хмельниччина має потужний промисловий комплекс – понад 1850 підприємств, у багатьох з яких відбуваються позитивні зміни.
Індекс промислової продукції за 2012 рік становив 101,0% при 98,2% загалом в Україні.
Найкраще спрацювали підприємства металургійного виробництва, легкої промисловості, іншої неметалевої мінеральної продукції, машинобудування.
Наприклад, у традиційній для краю легкій промисловості продуктивно працюють на рівні європейських стандартів техніки і технології:
- підприємство ТОВ "Полонне Траузес-фекторі”, що установило і експлуатує лінії з пошиття верхнього одягу за енергозберігаючими технологіями;
- сучасні виробництва з виготовлення кімнатного та домашнього гумового взуття ТОВ "Літма” та МПП "Схід” (м. Хмельницький);
- ТОВ "Маро Воір”, що випускає пледи акрилові та вовняні (Дунаєвецький район).
У машинобудуванні позитивні результати демонстрували ВАТ "Темп”, державні підприємства "Новатор” та "Красилівський агрегатний завод”, ТОВ "Вікс-Фільтрон”.
Приділялася увага нарощуванню промислового потенціалу області. Відновлено діяльність ТОВ "Понінківська картонно-паперова фабрика”, де працює близько 300 працівників.
У металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів обсяги промислової продукції зросли на 40,3 відсотка. У жовтні 2012 року ТОВ "Тін Імпекс” введено нову лінію – дільниці литва по газифікованим моделям.
 ПАТ "Завод "Строммашина” 01 червня 2012 року презентувало лінію з переміщення ливарних форм по технологічним позиціям при виготовленні відливок з чавуну та сталі.
У вересні 2012 року у місті Славута офіційно відкрито новий меблевий цех з виготовлення меблів для ванних кімнат ТОВ "Аква-Родос”. Обсяг інвестицій у будівництво нового цеху становив 7,2 млн. гривень. ТОВ "Аква-Родос” – це сучасний виробничий комплекс, збудований за новітніми технологіями. Це ще 150 нових робочих місць для подолян.
В обласному центрі розпочало роботу підприємство з іноземними інвестиціями ТОВ "Дювельсдорф Україна” з виробництва сільськогосподарської техніки, яким у звітному році вкладено у виробництво близько 1 млн. євро інвестицій та створено 20 робочих місць.
Однією із пріоритетних галузей області є сільське господарство, де за останніх 2 роки зберігається динаміка зростання виробництва. За 2012 рік виробництво продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств зросло до 2011 року на 12,9% (прогноз на рік – 5,6%), при спаді на 4,5% в Україні в цілому. Велика увага приділялася раціональному використанню сільськогосподарських угідь, збільшенню посівних площ та зростанню врожайності основних культур. Це дозволило за останні три роки ввести в активний обробіток додатково понад 150 тис. гектарів орної землі. Урожайність зернових в області на 5 центнерів або 12% перевищує минулорічну і є однією з найвищих в Україні.
Продовжувалася робота з будівництва та реконструкції тваринницьких ферм та комплексів. Кращі племінні господарства області істотно збільшили пропозиції високопродуктивних тварин для реалізації їх фермерам і приватникам, які хочуть займатися бізнесом з виробництва молока й м’яса. Розширено асортимент техніки для малого й середнього сільськогосподарського бізнесу.
За 2012 рік сільськогосподарськими підприємствами введено в дію 3 молочнотоварних ферми на 900 корів з двома доїльними залами (ФГ "Маїс” Хмельницького району, ТОВ "Оболонь Агро” та ФГ НВО "Мрія” Чемеровецького району). Реконструйовано  корівник на 200 корів (ФГ "Пролісок” Деражнянського району), побудовано відгодівельну ферму на 40 голів великої рогатої худоби (ФГ "Лан” Чемеровецького району). Завершено будівельні роботи з реконструкції ферми з відгодівлі молодняку великої рогатої худоби на 200 голів (ПОП "Росія” Віньковецького району) та окремих приміщень відгодівельного комплексу на 1200 голів великої рогатої худоби (ТОВ СГП "Дніпро” Славутського району).
Завершено реконструкцію 3 свиноферм на 4000 голів з відгодівлі свиней (ТОВ "Подільський бройлер” Віньковецького, СТОВ "Промінь” Летичівського, ТОВ "Україна-2001” Теофіпольського районів) та введено перші черги репродуктивних ферм на 2850 голів свиноматок (ПП "Аграрна компанія-2004” та ТОВ "Україна-2001” Хмельницького району).
Запрацювало дві реконструйовані ферми з вирощування курчат-бройлерів на 80 тисяч голів (ТОВ "Полівер” Білогірського та ТОВ "Подільський край” Деражнянського районів).
Побудовано новий комбікормовий завод потужністю 300 тонн на добу (ПП "Аграрна компанія-2004” Городоцького району) та завершено будівництво сіносховища потужністю 200 тонн (СТОВ ім. "Шевченка” Деражнянського району).
У галузі будівництва увага акцентувалася на добудові незавершених найважливіших об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення в населених пунктах області, розвитку соціальної інфраструктури районів та міст, ефективному використанні державних коштів, спрямованих на зазначені цілі.
Для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, з травня 2012 року в області впроваджується Програма здешевлення вартості іпотечних кредитів. Рішеннями Міжвідомчої комісії при Мінрегіоні України затверджено  перелік з 25 житлових об’єктів в області, в яких можуть бути придбані квартири в рамках програми. У 2012 році громадянам надано 55 пільгових кредитів на загальну суму 10402,1 тис. грн., які спрямовано на добудову житлових об’єктів.
Створено інформаційно-консультаційний центр для надання громадянам вичерпної консультації щодо умов отримання іпотечних кредитів, працює "пряма телефонна лінія”. За час роботи Центру особисто звернулися за консультаціями понад 500 громадян, 240 виявили бажання отримати пільговий кредит.
У 2012 році з державного бюджету виділено кошти на суму майже 70,0 млн. грн., які спрямовано на добудову, реконструкцію, капітальний ремонт 20 об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення. На 31 грудня 2012 року профінансовано 66 млн. грн., освоєно 41,3 млн. гривень.
Внутрішній споживчий ринок характеризувався позитивною динамікою. Забезпечено щомісячне зростання обороту роздрібної торгівлі, який за 2012 рік становив 18291,3 млн. грн., що на 13,1% більше обсягу попереднього року.
Проводилися організаційні заходи щодо формування в населених пунктах області оптимальної мережі торговельних закладів. Приділялася увага розширенню мережі фірмових магазинів. В області діє 248 спеціалізованих (фірмових) магазинів, з яких 92 – з реалізації м’ясопродуктів, 54 – з реалізації молокопродуктів, 63 – хлібобулочних виробів, 6 – рибної продукції.
Запроваджено на постійній основі проведення ярмаркових заходів з продажу сільськогосподарської продукції для забезпечення населення продовольчими товарами за цінами меншими від ринкових. Протягом 2012 року у населених пунктах області відбулося 2506 ярмарок.
Індекс споживчих цін за 2012 рік в області становив 99,6% при 99,8% по Україні. На кінець грудня 2012 року ціни майже на усі основні соціально-важливі продовольчі товари в області (17 позицій з 23) є нижчими, ніж середні ціни по Україні.
Активізувалася зовнішньоторговельна діяльність. Експорт товарів за 2012 рік збільшився на 16,9% і становив 460,4 млн. доларів США.
Особлива увага приділялася залученню інвестицій. Ряд ділових зустрічей керівництва облдержадміністрації з представниками Чеської Республіки, Республіки Польща, Словаччини, Австрії, Фінляндії, Російської Федерації, США, Франції засвідчують неабияку зацікавленість іноземних інвесторів до Хмельниччини та наявність сприятливого інвестиційного клімату в регіоні.
Як результат, загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, внесених в економіку області, на 01 січня 2013 року становив 205,7 млн. доларів, що на 19,1 млн.дол. або 10,2% більше обсягів інвестицій на початок 2012 року.
У 2012 році розпочато виконання інвестиційного проекту – будівництво нового курортного комплексу на рівні кращих світових зразків, що фактично є початком створення курортополісу Сатанів, який зможе на рівних конкурувати з кращими курортами та стане потужнім локомотивом розвитку регіону, зокрема інфраструктури індустрії відпочинку та транспорту.
Впроваджувалися системні заходи зі створення сприятливих умов для формування ефективного та соціально відповідального бізнес-середовища.
За 2012 рік до бюджетів усіх рівнів від суб’єктів малого бізнесу надійшло 616,8 млн. грн., що на 140,8 млн. грн. або на 29,6% більше ніж у 2011 році.
Питома вага надходжень від малого бізнесу у загальній сумі податкових надходжень становила 21,4% (заплановано 20,9%) та збільшилася порівняно з 2011 роком на 1,8 відсоткових пункта.
У контексті реалізації економічних реформ вагому роль відіграють соціальні ініціативи Президента України, які є надзвичайно важливим завданням для влади, реалізація яких дозволить підвищити соціальну захищеність та добробут громадян.
Протягом звітного періоду проводилася виважена та відповідальна соціальна політика, спрямована на збільшення доходів громадян, підтримання їх купівельної спроможності та забезпечення зайнятості населення.
Приділялася значна увага зростанню заробітної плати, яка за січень-листопад 2012 року становила 2398,3 грн., що на 17,1% більше до відповідного періоду 2011 року. Реальна заробітна плата найманих працівників за січень-листопад 2012 року до відповідного періоду минулого року зросла на 16,8 відсотка.
За моніторинговими даними на 01 січня 2013 року забезпечено скорочення до початку 2012 року заборгованості з виплати заробітної плати на 13,9 відсотка.
На 01 січня 2013 року в області своєчасно та в повному обсязі отримують пенсії 424,6 тис. пенсіонерів. Cередній розмір пенсій в області збільшився порівняно з 01 січня 2012 року на 18,7% та на початок поточного року становив 1297,87 гривні.
Відповідно до запланованих заходів проведено підготовку об’єктів житлово-комунального господарства до роботи в зимових умовах. Опалювальний сезон 2012/2013 року проходить на належному рівні, без зривів.
Вживалися заходи щодо поліпшення ситуації на ринку праці. В області за 2012 рік створено 26108 нових робочих місць, що становить 110,7% до річного завдання.
Особливий акцент ставився на вирішенні проблем соціальної сфери, насамперед щодо створення сприятливих умов життєдіяльності для осіб з обмеженими фізичними можливостями, поліпшення роботи установ освіти і медицини в сільській місцевості, соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях.
Забезпечення подальшого соціально-економічного розвитку та вирішення проблемних питань регіону буде здійснюватися шляхом реалізації пріоритетів, завдань та заходів, визначених у Програмі соціально-економічного розвитку Хмельницької області на 2013 рік.
 
 
 
Матеріали надано: Департаментом економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації
Редаговано:  управлінням інформаційної діяльності та комунікації з громадськістю облдержадміністрації
Переглядів: 653 | Додав: art1288 | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz