lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2015 » Листопад » 6 » ВІДБУЛАСЯ РОБОЧА ЗУСТРІЧ ГОЛОВИ ЦВК З ГЛАВОЮ МІСІЇ БДІПЛ ОБСЄ ЗІ СПОСТЕЖЕННЯ ЗА МІСЦЕВИМИ ВИБОРАМИ В УКРАЇНІ
11:39
ВІДБУЛАСЯ РОБОЧА ЗУСТРІЧ ГОЛОВИ ЦВК З ГЛАВОЮ МІСІЇ БДІПЛ ОБСЄ ЗІ СПОСТЕЖЕННЯ ЗА МІСЦЕВИМИ ВИБОРАМИ В УКРАЇНІ

4 листопада Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський провів робочу зустріч з делегацією Місії Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі зі спостереження за місцевими виборами в Україні 25 жовтня 2015 року на чолі з Главою Місії пані Каетаною де Зулуетою Овтрам.

Під час заходу сторони детально обговорили проблемні аспекти застосування Закону України "Про місцеві вибори" у день голосування, при підрахунку голосів, встановленні підсумків голосування та результатів виборів.

Окрему увагу було приділено аналізу причин зриву голосування на місцевих виборах у містах Красноармійську та Маріуполі Донецької області, а також можливим варіантам вирішення аномальної ситуації, що склалася у зв’язку зі зривом голосування. Голова ЦВК наголосив, що для вирішення цього питання Комісія ухвалила та спрямувала до Верховної Ради України відповідне звернення. У Верховній Раді України народним депутатом Тарутою С. О. вже зареєстровано законопроект № 3371-1, ухвалення якого дасть можливість провести голосування на відповідних виборах вже 15 листопада 2015 року та завершити усі чотири виборчі процеси (з виборів депутатів Красноармійської та Маріупольської міських рад, а також Красноармійського та Маріупольського міських голів) у передбачений законом спосіб. Крім того, вказаний законопроект передбачає виготовлення виборчих бюлетенів для відповідних виборів самою Центральною виборчою комісією.

– Як Голова Центральної виборчої комісії я особисто підтримую саме той варіант вирішення проблеми голосування на виборах в Красноармійську та Маріуполі, який запропонований народним депутатом України Тарутою. При цьому хотілося б сподіватися, що цей законопроект Верховна Рада зможе розглянути вже у четвер, ухваливши його одразу у цілому як закон. Це дасть можливість і відновити порушені виборчі права членів територіальних громад Красноармійська та Маріуполя, і своєчасно надрукувати виборчі бюлетені та передати їх дільничним виборчим комісіям, – сказав М. Охендовський.

Під час подальшого спілкування голова Комісії також зауважив, що проведені 25 жовтня 2015 року місцеві вибори повинні спонукати законодавців зробити низку висновків, у першу чергу – щодо небажаності ухвалення нових виборчих законів перед самим початком виборчого процесу. "ЦВК усі свої функції виконувала і продовжує виконувати вчасно та належним чином. Всього на місцевих виборах 2015 року одночасно проходив 20 931 виборчий процес. На жаль, в окремих випадках нам довелося зіткнутися як з неналежною фаховою підготовкою членів територіальних виборчих комісій, так і з їхньою очевидною заангажованістю – залежністю від позицій місцевих організацій політичних партій, за поданнями яких такі члени включалися до складу комісій", – відзначив Голова ЦВК. "Проведення двох поспіль виборів на підставі одного виборчого закону продовжує залишатися мрією організаторів виборів в Україні. Наші політики мають нарешті усвідомити, що виборче законодавство повинно стати стабільним. Це – в інтересах усіх політичних партій, незалежно від того, де вони перебувають зараз – при владі або в опозиції", – додав він.

Під час подальшої розмови Глава Місії БДІПЛ ОБСЄ пані Каетана де Зулуета Овтрам висловила занепокоєння повідомленнями про тиск на членів ЦВК та інших виборчих комісій.

– Періодичний пресинг певних політичних сил, спрямований на Комісію, є дестабілізуючим фактором для всього виборчого процесу. І саме через це Місія БДІПЛ ОБСЄ уважно слідкує за розвитком подій навколо Центральної виборчої комісії, – сказала Глава Місії.

Разом з тим, вона наголосила, що, на її погляд, а також її колег, ЦВК доклала рішучих та ефективних зусиль для проведення місцевих виборів 25 жовтня 2015 року. "Причому це вдалося зробити в умовах складної політичної, економічної та безпекової ситуації, а також в процесі проведення конституційної реформи в Україні, спрямованої на децентралізацію влади", – зауважила Глава Місії.

У відповідь М.Охендовський заявив представникам Місії БДІПЛ ОБСЄ, що у членів Комісії не існує іншої альтернативи, ніж продовжувати виконувати свої обов’язки попри системні спроби дискредитації Комісії в очах українського суспільства. "На адресу членів ЦВК лунають навіть претензії щодо того, що інший орган – Верховна Рада України до цього часу не ухвалила рішення про звільнення 12 членів Комісії, семирічний строк повноважень яких сплив у червні 2014 року. Але ж це – очевидний абсурд та маніпуляція! За законом "Про Центральну виборчу комісію" і я, і мої колеги зобов’язані працювати до моменту звільнення. Відмова від виконання обов’язків може кваліфікуватися як бездіяльність та порушення присяги члена Комісії", – наголосив М. Охендовський.

– Очевидно, деяким політичним силам може не подобатися послідовна, законна позиція Комісії. Законність наших рішень неодноразово підтверджувалася численними рішеннями судів, які приймалися під час цього виборчого процесу. Позиція ЦВК ніколи не будується на догоду тій чи іншій партії, а завжди спрямована на виконання норм закону і захист виборчих прав громадян України. Але це ні в якому разі не може бути підставою чинити тиск на членів Комісії, а тим більше – вдаватися до прямих погроз фізичної розправи, які на минулому тижні отримала одна із членів Комісії. Ми продовжуємо сподіватись, що правоохоронні органи швидко проведуть розслідування цього випадку, а винні особи не зможуть уникнути відповідальності, – додав Голова ЦВК.

На завершення зустрічі Глава Місії БДІПЛ ОБСЄ пані Каетана де Зулуета Овтрам звернулася з проханням сприяти участі у спостереженні за виборами у тих містах, де призначене повторне голосування з виборів міських голів, 200 короткостроковим спостерігачам Місії. За словами пані Каетани де Зулуети Овтрам, вісімдесят відсотків з них вже здійснювали спостереження за виборами 25 жовтня 2015 року.

Голова ЦВК М. Охендовський зі свого боку подякував Главі Місії БДІПЛ ОБСЄ за об’єктивні та неупереджені оцінки, викладені у звітах Місії.

Довідково. Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі (БДІПЛ) є одним із основних інститутів у світі в галузі прав людини. Діяльність БДІПЛ, яке розміщене у Варшаві (Польща), поширюється на Європу, Кавказ, Центральну Азію та Північну Америку.

Бюро сприяє проведенню демократичних виборів і забезпеченню прав людини, терпимого ставлення та недискримінації, а також дотриманню принципу верховенства закону.

На місцеві вибори, що відбулися  25 жовтня 2015 року, Центральна виборча комісія зареєструвала 684 офіційних спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Загалом було зареєстровано 1555 офіційних спостерігачів від 14 іноземних держав та 14 міжнародних організацій.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації
Секретаріату Центральної виборчої комісії

04.11.2015 р.

Переглядів: 547 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz