lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2016 » Квітень » 12 » «А думка людська пам’ятатиме вас»
13:10
«А думка людська пам’ятатиме вас»

Вже 30 років поспіль ми згадуємо найбільшу техногенну та екологічну катастрофу сучасності, яка змінила екологічне середовище та світогляд усього світу.

У нашому районі проживає 125 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, з яких 18 осіб – учасники 1 категорії (2 особи – інваліди першої групи, 9 осіб – інваліди другої групи, 7 осіб – інваліди третьої групи), 42 особи – учасники 2 категорії, 35 осіб -  учасники 3 категорії ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та 24 дитини, що потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи. Крім того 6 дружин (чоловіків) померлих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою.

 12 квітня в дитячій музичній школі селища відбувся вечір-пам’яті «А думка людська пам’ятатиме вас», присвячений Дню Чорнобильській трагедії.
Пом’янути загиблих та подякувати ліквідаторам на ЧАЕС прийшли заступник голови райдержадміністрації Тетяна Фільчук, заступник голови районної ради Роман Непотас, керуючий справами виконавчого апарату районної ради Людмила Глов’юк, працівники відділу культури, центральної бібліотечної системи, керівники підприємств, установ, організацій, громадськість району. Були присутні учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Тетяна Василівна від імені голови райдержадміністрації Юрія Францовича Маєвського подякувала ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС за подвиг, під час якого вони віддали своє здоров’я, ставши на шляху сліпої ядерної стихії і захистили тим самим не лише Українську землю, а й усе людство від смертельної небезпеки. Побажала миру, благополуччя і добробуту.

Ведучі заходу бібліотекарі Оксана Сокоть та Зоя Моцюк повернули присутніх до того страшного дня. Не обійшла доля і наших земляків. Одні потрапили туди за покликом душі, інших привели професійні обов’язки, або повістка військкомату. Того чорного 86-го випробували себе на міць у Чорнобилі 136 мужніх і прекрасних людей нашого району.  Із них на даху самого реактора працювало 12 чоловік, з ремонтно–транспортного підприємства було відправлено загін у складі 26-ти чоловік. Серед тих, хто приборкував ядерну стихію , були співробітники міліції, солдати,  зв'язківці, трактористи, кухарі, та люди інших професій. Медикам нашого району також довелося побувати у цьому пеклі. Кому, як не їм, була цілком зрозуміла ситуація, що склалася після аварії. Двоє ліквідаторів аварії Теофіпольського району удостоєні високих державних нагород : Орден за мужність III ступеня – Пухніченко Петро Григорович, Медаль Народної Пошани за виконання громадянського обов’язку- Семенюк Віктор Іванович. На зустріч із молоддю були запрошені Поліщук Валерій Феодосійович, Пухніченко Петро Григорович, Гонюк Володимир Петрович, Семенюк Віктор Іванович, Сорочун Віктор Сергійович, Гуменюк Лідія Мифодіївна, Захарчук Іван Іванович. Волею обставин  Валерію Поліщуку  та Віктору Семенюку довелося прийняти участь в ліквідації аварії. Вони  поділились спогадами, які не залишили байдужою молодь, яка була присутня на заході. Повертаючись до подій квітня 1986 року ще раз нагадали про трагічні події тих днів: переїзд до зони відчуження, своє перебування на ЧАЕС. Вони діяли героїчно, не озирались, не відступали, не ховались за спини інших, працювали, не рахуючись ні з чим. Без відпочинку, ризикуючи своїм здоров’ям і життям відроджували для нового життя,  обпалену радіацією землю. Ліквідаторів Аварії на Чорнобильській АЕС привітала голова районної організації «Союз Чорнобиль України» Віра Пухніченко. Віра Володимирівна висловила слова подяки усім ліквідаторам аварії та присвятила їм свій вірш. Протягом заходу лунала схвильована музика та звучали пісні «Чорнобильська біда» у виконанні Грановської Аліни учениці 9-класу Гаврилівської ЗОШ, «Білокрилі лелеки» у виконанні Сніжани Казюк бібліотекаря Гаврилівської с-кої бібліотеки, пісні «Свіча», «Моя Україна» у виконанні Валентини Члек бібліотекаря Колківської с-кої б-ки. Учні  6-а класу Теофіпольської ЗОШ №1  Юрій Марценюк, Ірина Колесник , Валерія Остапчук, Людмила  Мельничук  з запаленими свічками читали вірші. У знак подяки ліквідаторам діти подарували квіти та малюнки від учнів ДХШ.

Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам’ять тих учасників ліквідації, які врятували світ ціною власного життя. У цю скорботну мить кожен подумки дякував усім, хто ризикуючи власним здоров’ям, ліквідовував наслідки аварії. Вічна і світла пам’ять тим, кого немає сьогодні поруч з нами!

За матеріалами бібліотекаря відділу обслуговування  - Світлани Пархомець               

Переглядів: 619 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz