Літо
– пора пікніків. А будь-який пікнік, як правило, не обходиться без багаття. На
"живому" вогні так здорово присмажити хліб, а у вугіллях спекти
картоплю. А уж якщо в "програмі" шашлик, то без багаття – ніяк!
Одне
лихо – далеко не всі знають, як правильно розпалювати багаття. А як?
Якщо
ти з друзями багато років виїжджаєш на те саме місце, то користуйся старими
кострищами. Своїми, чужими – не важливо. А важливо, щоб багаття горіло на
галявині, подалі від дерев і кущів. Інакше від полум'я можуть спалахнути гілки,
а там і до лісової пожежі недалеко.
Якщо
старого кострища немає, вибери рівне місце посередині галявини, подалі від
дерев і кущів. Гострим ножем підріж дерен до землі по окружності майбутньої
границі багаття. Розріж внутрішню частину дерну на вісім рівних частин.
Акуратно підріж кожну частину, переверни і уклади по периметру кострища.
Склади
сухі дрова і дрібні гілочки, для розпалювання можна взяти шматок газети або
береста. До речі, багаття зручніше за все розпалювати звичайними сірниками, а
не запальничкою.
Не
клади відразу занадто багато дров – велике полум'я не гріє, а обпалює, і
стежити за ним складніше. Поки багаття горить, дивися, щоб дрібні вугіллячка не
розліталися.
Перед
відходом обов'язково залий вугілля водою, навіть якщо тобі
здається,
що вони повністю потухли. Дерен уклади на місце.
І не
забудь забрати із собою сміття - порожні пластикові пакети
і
пляшки, консервні банки, серветки. Уклади сміття в пластиковий
пакет
і викинь в перший же сміттєвий контейнер, який побачиш по
дорозі
додому.
|