Гриби
- це смачно і корисно. Вони містять і білки, і небагато жирів, і вітаміни.
Однак щороку, кожен грибний сезон буває затьмарений сумними подіями - грибними
отруєннями. У деяких випадках отруєння приводять до смертельних випадків. Як
правило це відбувається тому, що грибники прагнуть набрати побільше грибів, і в
кошики разом з їстівними грибами попадають отруйні. Як же їх відрізнити? Які
правила необхідно пам'ятати при зборі грибів?
Збирай
тільки ті гриби, які ти добре знаєш. Сумнівні гриби краще не брати. І врахуй,
що легше всього поплутати з поганками зовсім маленькі грибочки.
Запам'ятай
відмітні ознаки отруйних і неїстівних грибів:
-
білі крапки або лусочки на верхній стороні капелюшка;
-
лусочки на нижній частині ніжки;
-
різке, яскраво виражене стовщення в підстави ніжки;
-
плівка під капелюшком (за винятком опеньків, маслюків і печериць, які є
їстівними грибами);
-
нижня поверхня капелюшка - рожева або червонувата.
Гриби
легко усмоктують у себе шкідливі речовини, що містяться в ґрунті і атмосфері.
Тому не варто збирати дуже старі гриби, навіть якщо вони не червиві. Самі
"чисті" і "безпечні" гриби - білі та лисички.
Не
збирай гриби в межах міста - у парках і скверах, а за містом - поблизу
смітників і скупчень сміття.
Всі
гриби, що виділяють молочний сік (грузді, волнушки, свинушки,
горькушки і ін.)
відносяться не до їстівних, а до умовно їстівних грибів. Їх
можна тільки солити,
але в жодному разі не жарити і не варити з них суп.
Деякі
неїстівні гриби настільки схожі на їстівні, що їх часто плутають.
Тому
їх називають помилковими - помилковий білий, помилковий підберезник, помилковий
моховик. У всіх перерахованих несправжніх грибів одна особливість: рожева або
червона "губка" під капелюшком. До того ж ця
губка дуже гірка на
смак. Жувати її, звичайно, не можна, а от лизнути можна.
Відчувши гіркоту,
досить кілька разів сплюнути, ну а гриб потрібно викинути.
Ніколи
не їж сирі гриби, у тому числі - сироїжки. У найкращому разі в
тебе буде розлад
шлунка, у гіршому - важке отруєння.
|