lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2014 » Червень » 3 » Росія відмовилася від планів відключення України від газу, - Арсеній Яценюк
15:32
Росія відмовилася від планів відключення України від газу, - Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Верховної Ради України у вівторок, 3 червня, повідомив, що Росія відмовилася від своїх планів щодо відключення України від постачання газу і поки що знято питання стосовно так званої попередньої оплати за російський природний газ.

Глава Уряду нагадав, що місяць тому українська сторона направила передарбітражну ноту російському «Газпрому»: «Ми звернулися до Росії на підставі базового контракту, який підписаний у 2009 році, врегулювати всі питання наших двосторонніх стосунків. В першу чергу, це питання ціни (на газ. – ред.). Це питання обсягів постачання, так званого принципу take or pay і що стосується порядку вирішення спорів між нашими компаніями».

«На превеликий жаль, Росія поступила як завжди, - вона використовує енергетику як газову зброю. На той період часу вона відмовилася від проведення переговорів і підписання нової додаткової угоди між російським «Газпромом» та НАК «Нафтогаз України», - сказав він.

За словами Арсенія Яценюка, Україна чітко заявила, що за таких обставин звернеться до Стокгольмського арбітражного суду, «і в п'ятницю був підготовлений позов, відповідно до якого Україна вимагає в Росії встановити, в першу чергу, справедливу ціну, а також низку компенсацій від російської компанії «Газпром».

Арсеній Яценюк нагадав, що Російська Федерація в першому кварталі поточного року визначила ціну на природний газ для України в розмірі 268 доларів США: «Ми вважаємо цю ціну ринковою, це єдино прийнятна ціна, яка може задовольнити Україну і зберігає досить високий рівень прибутковості для російського «Газпрому».

Глава Уряду повідомив, європейські партнери запропонували проведення тристоронніх переговорів у форматі «Європейська комісія, від якої переговори веде Комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Оттінгер, українська компанія НАК «Нафтогаз України» разом із Міністерством енергетики України, і російська компанія «Газпром».

«Можемо констатувати, що вчора фактично розпочався переговорний процес між «Нафтогазом» і «Газпромом». Чи є цей переговорний процес вже завершеним? Далеко ні. Я дуже стримано оцінюю будь-які перспективи перемовин між «Газпромом» і «Нафтогазом». Але ми повинні пройти цей шлях», - підкреслив він.

У результаті цих переговорів, за словами Прем’єр-міністра, повинен бути підписаний додатковий договір, проект якого український «Нафтогаз» передав ще в неділю ввечері.

Арсеній Яценюк також повідомив, що наразі переговори проходять в Берліні на рівні голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва та голови правління ВАТ «Газпром» Олексія Міллера: «Очікуємо на завершення переговорів із російським «Газпромом» протягом поточного тижня».

Прем’єр-міністр зазначив, що в Уряду був підготовлений план на випадок, якщо Росія відключить постачання газу: «Ми відверто кажемо, що відключення Росією газу не знято з порядку денного. Абсолютно зрозуміло, що Російська Федерація буде воювати з Україною всім, чим тільки може, у тому числі буде використовувати газову зброю».

«Усе, що в нас є в арсеналі, нами використано», - зазначив він.

Арсеній Яценюк наголосив, що в разі підписання угоди з «Газромом», він доповість Парламенту про параметри цієї угоди: «Якщо вона не буде підписана, ми будемо судитися з «Газпромом» у Стокгольмі. Судова процедура – це не місяць і навіть не рік. Але іншого шляху ми не бачимо».

Переглядів: 597 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Червень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz