lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2013 » Березень » 11 » Шановні жителі Теофіпольщини! Дорогі земляки!
16:44
Шановні жителі Теофіпольщини! Дорогі земляки!
            У березні ми з вами відзначаємо урочисту для кожного теофіпольця подію – 90-ту річницю з дня утворення нашого району.
Як відомо, історія - це не тільки те, що відбувалося протягом певного періоду, а й те, що люди, громада, суспільство визнали за потрібне пам'ятати. Тому відрадно, що за 90 років становлення і розвитку району нам з вами є, що пригадати, чим пишатися, на кого рівнятися, над чим працювати надалі. Адже весь цей час, навчаючись у старшого покоління, намагаючись зберегти та примножити надбане батьками, жителі району трудилися та створювали, запроваджували та досягали.
         Відповідно до постанови ВУЦВКу від 7 березня 1923 року були скасовані повіти і волості та затверджено поділ республіки на округи та райони. Таким чином з Святецької, Теофіпольської та частини Авратинської, Білогородської, Корчівської, Семенівської і Тарнавської волостей було утворено Теофіпольський район, а з Базалійської і частини Купільської волостей створено Базалійський район. Трохи пізніше, у лютому 1931 року, було проведено укрупнення районів і Базалійський район приєднано до Теофіпольського (у 1959 році Теофіпольський район переіменовано на Мануїльський, у 1962-му район розформували – частина території була віднесена до Волочиського району, а частина – до Ізяславського, але з грудня 1966 року було відновлено Теофіпольський район в сучасних його межах).
          32 сільські ради, новоутворені районні організації – райвиконком, райземвідділ, організації сільськогосподарської кооперації проводили роботу, спрямовану на прискорення відродження сільського господарства. Вже станом на 1925 рік в районі (в сучасних його межах) використовувалось 17 сівалок, 52 жатки, 74 ручних і кінних молотарки, 293 віялки, 3,8 тисячі плугів, 1,3 тисячі культиваторів, понад 5 тисяч возів. У всіх категоріях господарств налічувалось 13,7 тисяч великої рогатої худоби, 5,5 тисяч свиней, 20,5 тисяч овець, 19 тисяч коней.
         Одночасно відроджувалась і промисловість. У Теофіполі почали діяти винокурний і три цегельних заводи, в Базалії – миловарня. В районі відкривались шевські і швейні майстерні. В селах працювало 18 водяних, один вальцовий та 23 вітряні млини, 3 круподерні, 4 маслобойні. У 1925 році на водяному млині в смт Теофіполь встановили динамомашину, що дало змогу постачати дешевий струм  для потреб жителів та установ селища. Запрацював у Теофіполі і сирзавод.
В районі працювало понад 500 ремісників-кустарів. Активно розвивалась торгівля.
         Влада турбувалась і про медицину, освіту, культуру. В Теофіполі і Базалії почали діяти лікарні, поліклініки, санепідемстанції, в Святці і Медисівці – лікарські пункти, в селах – фельдшерські та акушерські пункти. Для безпритульних дітей в Теофіполі відкрили дитячий будинок.
         До кінця 20-х років ХХ ст. в районі було подолано неписьменність. Діяло 54 школи, в яких навчалось 5 070 учнів (і це лише 65,7 відсотка, іншим не вистачало приміщень, учителів). В школах району працювало 116 вчителів. У 1926 році в с.Кривовілька відкрили сільськогосподарську школу, яка пізніше була перетворена в сільськогосподарський технікум.
         Також почали з’являтися клуби, хати-читальні, бібліотеки. Книжний фонд 30 бібліотек району становив 5,3 тисячі томів. В Теофіполі почав діяти кінотеатр.
         Але не оминули Теофіпольщину і лихоліття. Сьогодні ми не маємо права не згадати сотні жителів району, які стали жертвами голодомору, сотні наших земляків, яких згубили жорстокі та безглузді по своїй суті політичні репресії. Тисячі жителів району полягли на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, а ще тисячі повернулись додому пораненими та скаліченими. На фронтах війни наші земляки показували зразки мужності і відваги, тисячі нагороджені бойовими медалями та орденами, а Баюк П.К., Пархомчук Ю.О., Сорока А.М. посмертно за свої подвиги були удостоєні звання Героя Радянського Союзу.
         З гордістю маємо говорити сьогодні про тих, хто своєю працею відбудовував та розвивав господарство району у повоєнний період. Ми пишаємось трудівниками колективних господарств Волиці-Польової, Медисівки, Вороновець, Гальчинець, Ільковець, Колісця, Кузьминець, Святця та інших, які стали учасниками Всесоюзної виставки досягнень народного господарства. На теренах району зросло більше десяти кавалерів найвищої на той час державної нагороди – ордена Леніна, Кулик І.В., Бледюк В.Ф. удостоєні звання Героїв Соціалістичної Праці, сотні трудівників сільського господарства нагороджено орденами і медалями СРСР.
         У 60-90 роках зміцніло сільське господарство, розвинулось будівництво. Було збудовано десятки житлових будинків, промислові підприємства. Серед останніх – новий сирзавод, комбікормовий завод, завод продтоварів та найбільший на той час в Європі цукровий завод, На новий рівень розвитку вийшли цегельні заводи в Базалії, Гальчинцях, Гаврилівці, Ільківцях, Карабіївці, Лисогірці. Швидкими темпами велося будівництво доріг з твердим покриттям, розпочалася масштабна газифікація.
         Вагомий внесок у розвиток району в різні часи зробили депутат Верховної Ради СРСР трьох скликань Возна З. П., депутати Верховної Ради УРСР Гульчук Й.О., Ткаченко М.М.
         Гордістю району є і відомі у всій державі вчені, науковці, журналісти, письменники і поети, спортсмени.
         Варто добрим словом згадати, що в районі в різні періоди його існування зросли чудові керівники і господарники – Дідух В.Т., Бойцун О.А., Приходько М.М., Кравчук П.А., Лебединський В.О., Осецький В.Г., Кушнір А.Г., Мазурок О.Д., Пожалюк П.В., Шуляк Д.О., Сапуга А.І. та багато інших.
         На жаль, у перші роки після розпаду СРСР, здобуття Україною незалежності багато із примноженого було втрачено. Непоправних втрат зазнали промисловість району, будівельна галузь та й і сільське господарство не оминула руїна непродуманих реформ 90-х. Але, незважаючи на труднощі перехідного періоду, завдяки самовідданій праці жителів Теофіпольщини район зміг вистояти і почав ефективно працювати в нових економічних умовах. Естафету попередників достойно несуть теперішні керівники та господарники – Герой України Петринюк В.А., Мастій В.В., Шуляк В.К., Самойлюк Л.Г., Пицюк В.В., Бойко С.І., Романчук В.П., Грисюк В.І., Стецюк Л.О. та інші.
         У 2004 році завдяки зусиллям районної влади, директора Теофіпольської філії ВАТ «Хмельницькгаз» Вільшинського П.Г. Теофіпольський район першим у Хмельницькій області і Україні завершив газифікацію усіх сіл.
         У Теофіполі вдалось зберегти найбільше підприємство з виробництва і переробки сільськогосподарської продукції – Теофіпольський цукровий завод, вдалось відновити хлібзавод. Завдяки ефективній роботі керівників цих підприємств -  Лейві В.Л. та Лебединської А.В. – харчова промисловість у районі постійно розвивається та вдосконалюється.
Прагнення до позитивних змін, до стабільного майбутнього наших дітей і сьогодні об'єднує жителів району - працівників сільського господарства, робітників, лікарів, вихователів, вчителів, службовців, усіх, хто спрямовує власні потенціал та досвід, сили та знання на благо нашого краю.       
Сьогодні наш район активну включився в реалізацію докорінних перетворень та реформ, курс на які проголосила наша держава у 2010 році та метою яких є утвердження сучасної України як країни високих економічних, політичних і соціальних стандартів.
За показниками у аграрній галузі район серед лідерів. У 2011 році в районі був зібраний найкращий за 20 років урожай зернових культур. Протягом останніх років ми закріпили за собою статус одного з найкращих сільськогосподарських районів в області.
Наш район один із найменших на Хмельниччині, однак його значення в області досить важливе. На наших теренах, які становлять лише 4,5 відсотка від загальнообласного показника обробітку земель, вирощується понад 5,8 відсотків зерна, 11,5 відсотків цукрових буряків, виробляється 11 відсотків м‘яса та 16 відсотків молока, кожна четверта тонна цукру. Виробництво валової продукції  по сільськогосподарських підприємствах у 2012 році становить 419,2 млн. грн. або 114,5% до 2011 року. У 2013 році планується збільшення виробництва валової продукції до 419,9 тис.грн. або  100,2% до 2012 року.
Це ж саме підтверджують і показники тваринництва. Протягом року виробництво молока зросло на 10%, або на 1,7 тис.тонн і становить 19,3 тис.тонн. В агроформуваннях району утримується 11 124 голови ВРХ, поголів’я корів збільшилось на 140 голів і становить 3 804 голови. Свинопоголів’я в сільськогосподарських підприємствах району утримується в кількості 18 677 голів. В загальному за 2013 рік планується збільшити поголів’я ВРХ до                11 200 голів, в тому числі корів – 3 850 голів та свиней до 20 200 голів.
Щороку збільшуються обсяги виробництва промислової продукції.
Промисловими підприємствами району у 2012 році реалізовано продукції на суму 283,2 млн.грн. У 2011 році Теофіпольським цукровим заводом було вироблено 76,9 тис.тонн цукру, у 2012-му -  66,5 тис.тонн.
Інноваційно-активне підприємство ПП «Добрий хліб» запроваджує нові методи технологічного процесу, а саме встановлює нову хлібопекарську лінію.
За 2012 рік у розвиток економіки району підприємствами та організаціями  спрямовано біля 100 млн.грн. капітальних інвестицій.
Проводяться всі необхідні заходи для наповнення бюджету, збільшення заробітної плати, підтримки незахищених верств населення.
Значні обсяги робіт проводилися по ремонту автомобільних доріг, які будуть продовжуватись і в 2013 році. Субвенція на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання доріг комунальної власності становитиме понад півтора мільйона гривень.
Відповідна робота проводиться в районі щодо впровадження заходів з енергозбереження. Завершено будівництво модульної котельні Гальчинецької ЗОШ, Святецької ЗОШ та котельні Теофіпольського НВК «ЗОШ  I ступеня – гімназія», що дало змогу зекономити до 40% бюджетних кштів. В результаті впроваджених заходів з енергозбереження економія бюджетних коштів по центральній районній лікарні склала понад 650 тис.грн.
Проводиться відповідна робота в районі по виконанню завдань, передбачених у галузях освіти, культури, охорони здоров’я.
Та все ж ще є ряд питань, над вирішенням яких потрібно працювати. В першу чергу це стосується: наповнення бюджету, проведення відповідної роботи щодо покращення ситуації в соціальній сфері району, підвищення рівня заробітної плати, створення нових робочих місць, успішне проведення комплексу весняно-польових робіт, забезпечення стабілізації в галузі тваринництва, ліквідації податкового боргу та боргу до Пенсійного фонду, зменшення заборгованості за спожиті енергоносії та інше.
Піклування про створення гідних умов життя, праці та відпочинку людей завжди було і залишається головним пріоритетом у роботі органів виконавчої влади, місцевого самоврядування.
Але пам'ятаймо, наше життя буде таким, яким ми зробимо його самі!
Впевнений, що і найближчі плани, і далекосяжні проекти, направлені на забезпечення життєвих потреб жителів нашого району, будуть успішно реалізовані нашими спільними зусиллями!
В день 90-річного ювілею щиро дякую всім жителям району за працелюбність, професіоналізм, плідну працю, уміння жити і працювати на благо Теофіпольщини, Хмельницької області і України в цілому. Хай Теофіпольський район назавжди залишиться для вас найулюбленішим, найнадійнішим, найріднішим!
Бажаю вам міцного здоров'я, спокою і сімейного благополуччя, веселого святкового настрою.
Довголіття і процвітання Теофіпольському району!
 
З повагою
Голова адміністрації
                   Володимир Довжук
Переглядів: 1401 | Додав: art1288 | Рейтинг: 3.0/2
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz