lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2015 » Січень » 28 » Стан довкілля Хмельницької області за результатами моніторингових спостережень у 2014 році
14:38
Стан довкілля Хмельницької області за результатами моніторингових спостережень у 2014 році

Спостереження за станом атмосферного повітря проводилися Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології на двох стаціонарних постах в місті Хмельницькому.

Вміст забруднюючих речовин в атмосферному повітрі суттєво не змінився в порівнянні з минулим роком, проте спостерігалось зменшення середньомісячних концентрацій діоксиду азоту на 17,8 %, діоксиду сірки на 27,3 %,  оксиду вуглецю на 14,5%, оксиду азоту на 27,6 % та пилу на 25,5 %, а також збільшення середньомісячних концентрацій формальдегіду на 27,4 відсотока.

Протягом 2014 року в місті Хмельницькому спостерігалось забруднення атмосферного повітря діоксидом азоту середньомісячні концентрації якого становили 1,48 ГДК (2013 рік – 1,8 ГДК). Також спостерігались перевищення по формальдегіду — 1,21 ГДК (2013 рік — 0,95 ГДК).

У минулому році перевищень концентрацій пилу не фіксувалось, проте найвищі значення середньомісячних концентрацій спостерігались у червні і вересні та становили відповідно 0,99 ГДК та 0,93 ГДК. По формальдегіду перевищення фіксувалось протягом січня-червня, середньомісячні концентрації коливались у межах 1,07-2,2 ГДК.

Лабораторією Хмельницького обласного центру з гідрометеорології та Хмельницьким обласним управлінням водних ресурсів у 2014 році відбирались проби поверхневих вод річок Случ, Хомора, Горинь, Південний Буг, Бужок та Дністер.

За даними спостережень рівень забруднення басейну трьох великих річок Дністер, Дніпро, Південний Буг в порівняні з минулим роком суттєво не змінився.

Поверхневі води басейну р. Дніпро характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, заліза загального та міді.

Показник БСК5, який характеризує наявність у воді нестійких органічних сполук, перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,4 рази. За середнім вмістом біогенних елементів спостерігались перевищення допустимих рівнів рибогосподарських нормативів азоту амонійного у 1,5 рази. За вмістом заліза загального значення перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 3,1 рази, за вмістом міді – у 1,9 рази.

Поверхневі води басейну р. Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних речовин, заліза загального, азоту амонійного, міді та фенолів.

Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 2,1 рази. Вміст амонійного азоту в р. Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 1,9 рази, що може бути пов’язано із забрудненням річки органічними речовинами. Вміст фенолів перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 3,1 рази,  заліза загального – у 5,3 рази та міді – у 1,99 рази.

У поверхневих водах басейну р. Дністер спостерігався підвищений середній вміст розчинених органічних сполук, середнє значення показника БСК20 становило близько 0,98 ГДКгп.

Моніторинг радіаційного фону на території області протягом 2014 року забезпечувався щоденно обласним центром з гідрометеорології на постійних постах спостереження. За даними радіоекологічного моніторингу потужність експозиційної дози гама-випромінювання протягом року не перевищувала допустимих рівнів.

Концентрація радіоактивних речовин в атмосферному повітрі населених пунктів, де розміщені постійні пости спостережень ХАЕС (Нетішин, Остріг, Славута, Білотин, Межеричі, Ст. Кривин, Мізоч), менша гранично допустимих концентрацій. Рівень гамма-фону в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження ХАЕС відповідав природному фону і становив – 9-11 мкР/год.

 

За інформацією Департаменту екології

та природних ресурсі  облдержадміністрації

Переглядів: 525 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Січень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz