lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2016 » Лютий » 4 » 4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку
10:33
4 лютого – Всесвітній день боротьби проти раку

Онкологічні захворювання, їх діагностика, лікування – залишаються  пріоритетом медичної галузі. Це пояснюється тим, що рівень онкологічної захворюваності та смертності досить високі, щороку в області вперше діагноз раку встановлюється близько 5 тисячам хворих, помирає з приводу онкологічної патології на Хмельниччині близько 2,5 тисяч жителів. Злоякісні новоутворення посідають друге місце в структурі загальної смертності населення, після серцево-судинних захворювань.

Хвороба уражає найчастіше людей старших 60 років, але в останні роки зростає частка людей молодого віку, які захворіли на рак. Всього на  диспансерному обліку в області перебуває більше 29 тисяч  онкологічних хворих.

Рівень онкологічної захворюваності досить високий, має тенденцію до щорічного зростання та складає більше 370 осіб на 100 тисяч населення. Як правило, реєструється щорічне зростання онкологічної захворюваності в межах 1%. Але за останній рік (тобто в 2015 році) онкологічна захворюваність в області зросла майже на 5% в порівнянні з 2014 роком.

Найчастіше серед чоловічого населення діагностується рак легень, шкіри, передміхурової залози (простати), шлунку, кишківника, сечового міхура, нирок та підшлункової залози.

Серед жінок, хворих на рак, найбільша частка (близько 19-20%) це хворі на рак грудної залози, ще приблизно до 20% – хворі на злоякісні новоутворення жіночих статевих органів. Досить часто у жінок встановлюється діагноз раку шкіри, шлунка, кишківника.

Переважна більшість онкологічних хворих отримує необхідне спеціальне лікування в обласному онкологічному диспансері. В 2015 році в диспансері проліковано більше 8,5 тисяч онкологічних хворих, проведено більше 3 тисяч складних операцій стаціонарно та більше 4 тисяч так званих «малих» операцій амбулаторно.

Лікування злоякісних новоутворень або раку – складне та довготривале, часто оперативне втручання поєднується з хіміотерапією, променевим лікуванням, імуно- та гормонотерапією.

Для кожної окремої локалізації раку, в залежності від стадії захворювання, розроблені так звані «стандарти» лікування. Результативність лікування та витрати на лікування залежать від своєчасної діагностики захворювання. Рак – виліковний на ранніх стадії хвороби у більш як 90% випадків.

І саме тому, щорічно, за рекомендацією  Міжнародного союзу по боротьбі з онкологічними захворюваннями, 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку. Мета даного заходу – підвищення обізнаності про рак, як про одне із найскладніших захворювань сучасної цивилізації, привернути увагу до запобігання, виявлення та лікування цього захворювання та про завдання, що стоять перед світом в боротьбі з раком, закликати небайдужих політиків і   організації, які входять до Міжнародного союзу по боротьбі з онкологічними захворюваннями  відноситися до раку, не лише як до медичного а і до одного з політичних пріоритетів.

Відзначення Всесвітнього дня боротьби з онкологічними захворюваннями – це консолідація зусиль в боротьбі проти небезпечної хвороби – раку.

Згідно з оцінками спеціалістів ВООЗ, більш 40% всіх випадків раку можливо попередити. Спостерігається невпинне зростання факторів ризику виникнення онкологічних захворювань – забруднення навколишнього середовища, постаріння населення, збільшення споживання в їжу продуктів з високим вмістом тваринних жирів, цукру, солі, а також тютюнокуріння, зловживання алкоголем на фоні зменшення споживання овочів та фруктів, малорухомого способу життя.

 

М.Калина

За матеріалами Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації

Джерело: http://www.adm-km.gov.ua/?p=1620

Переглядів: 482 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz