lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2014 » Грудень » 17 » Децентралізація – так, федералізація – ні! Україна на шляху розширення повноважень регіонів.
15:30
Децентралізація – так, федералізація – ні! Україна на шляху розширення повноважень регіонів.

           Сьогодні поняття «федералізація» в українському суспільно-політичному середовищі слугує виключно для прикриття сепаратизму, намірів розхитати, розвалити державу.
Нині у світі за федералізацію України виступають переважно російські політики та підконтрольні їм ЗМІ. Однак, після анексії Криму та російської агресії на сході України ці ідеї, цілком обгрунтовано, сприймаються як антиукраїнські.
Сучасна Україна, як і будь-яка  інша держава світу, не є однорідним національно-державним утворенням. Проте федералізація (тобто перетворення цілісної держави на федеративну) навіть теоретично не може вирішити культурні, мовні, релігійні, етнографічні, національні питання. Навпаки – через зовнішнє «підігрівання» слугувала б основою для поглиблення розколу та ослаблення держави.
1. Замість того, щоб зняти протиріччя, федералізація може посилити розкол країни, оскільки передбачає більшу культурну, економічну й навіть політичну замкнутість регіонів та, відповідно, загострення суперечностей між ними на грунті культурної та економічної орієнтації, різності традицій, мови.
2. Федеративні країни формуються внаслідок інтеграційних процесів, що охоплюють певні територіальні утворення, а не у результаті поділу держави. Тобто, історія свідчить, що окремі державні утворення з часом об’єднуються у федерацію. Наприклад, найстійкіші федерації виникали шляхом об’єднання незалежних суб’єктів (Канада, Німеччини, США).
3. Федералізація в Україні не має жодних економічних чи національних передумов.
4. Сьогодні переважна більшість суверенних держав світу, а особливо європейських, є унітарними (цілісними).
5. Федералізація призвела б до збільшення рівня бюрократії в регіонах, а в умовах корупції – до розкрадання коштів на регіональному рівні.
Президент України Петро Порошенко, користуючись підтримкою найвпливовіших політичних сил в Україні, пропонує провести реформу, спрямовану на децентралізацію влади.
На переконання Президента, децентралізація влади дасть можливість врахувати місцеву специфіку регіонів, зокрема й у питаннях історичної пам’яті, мови, віросповідання, етнічних традицій.
У проекті Конституції України передбачено три адміністративно-територіальні одиниці: 1) регіони, 2) райони, 3) громади. Кількість та назви регіонів залишаються незмінними й відповідають кількості та назвам областей.
Жителі громади обирають сільського, селищного, міського голову, який очолює виконавчий комітет ради, головує на його засіданнях.
Голова райради, якого обирають зі складу депутатів, очолює її виконавий орган. Райрада за поданням обраного голови формує склад виконавчого органу ради.
Президент України пропонує ліквідувати вертикаль державних адміністрацій. Тобто, скасовуються посади голів держадміністрацій. Проте має з’явитися новий інститут – представники Президента України, які призначатимуться в регіонах та в районах. Вони здійснюватимуть нагляд за виконанням Конституції та законів України на відповідній території.
Децентралізація процесів ухвалення рішень збільшує можливості участі місцевої влади в розвитку території.
Передбачається й бюджетна децентралізація. Йдеться, зокрема, про передачу відповідних фінансових ресурсів через запровадження місцевих податків та передачу частини загальнодержавних податків місцевим бюджетам.
Проект закону про внесення змін до Конституції України, запропонований Президентом П.Порошенком, отримав схвалення Венеціанської комісії.
Отже, найбільш оптимальним варіантом форми державного устрою для України є унітарна республіка з роширеним переліком делегованих повноважень регіонам.

Переглядів: 607 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz