lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2013 » Грудень » 4 » Головним, як окреслено Президентом України – має бути суттєве покращення умов життя людей
12:14
Головним, як окреслено Президентом України – має бути суттєве покращення умов життя людей
Сьогодні голова райдержадміністрації Юрій Куречук спільно з головою районної ради Віктором Лебединським, провів нараду з представниками сільських, селищних рад та начальниками відділів та управлінь райдержадміністрації з питання модернізації системи місцевого самоврядування і територіальної організації влади.
Як, зазначив Юрій Кучерук, на засіданні Ради регіонів наприкінці березня цього року Президент України Віктор Янукович визначив концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні – найважливішою для життя країни та основним фактором, який безпосередньо буде впливати на покращення життя людей.
Суть реформи полягає у розмежуванні повноважень між органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, удосконаленні взаємодії між ними, подоланні проблеми, коли повноваження органів місцевого самоврядування не відповідають їх зобов’язанням та завданням. Також ідеться про передачу повноважень на місця, посилення організаційної та фінансової самостійності територіальних громад – сільських, селищних, міських.
Метою Концепції є визначення напрямів, механізмів і строків формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади, спроможної максимально забезпечити передовсім, надання якісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів демократії участі, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та територіальних громад.
Удосконалення місцевого самоврядування буде спрямоване, передусім, на формування відповідного законодавчого поля, створення умов для стимулювання місцевого розвитку та пропонується здійснювати у два етапи: перший, підготовчий, триватиме упродовж 2013–2015 рр., другий, основний – 2015–2020 рр.
Сьогодні в 55 населених пунктах району проживає понад 27, 574 чол., що становить 2,1 % від населення області. Самоврядні представницькі функції в районі здійснюють 22 сільських, 2селищні та 1 районна ради.

Відсутність на території рад бюджетних установ, комунальних підприємств тощо, веде до того, що органи місцевого самоврядування  таких громад фактично не можуть здійснити надані їм законом повноваження. Ще одним фактором, який свідчить про недостатню спроможність самоврядних структур району є стовідсоткова дотаційність бюджетів місцевих рад. Все це ускладнюється загрозливою зношеністю доріг, майже відпрацьованою комунальною мережею, старим житловим фондом, проблемними об’єктами соцкульту.
На засіданні Ради регіонів Президент України Віктор Янукович висловив переконання, що місцева влада повинна комплексно задіяти всі можливості щодо наповнення бюджетів з максимальним використанням існуючих у регіонах ресурсів. «Необхідно комплексно задіяти усі наявні на місцевому рівні можливості щодо наповнення місцевих бюджетів та максимально використати існуючі в регіонах ресурси – матеріальні, фінансові, інвестиційні, людські – для відродження економічної активності, розвитку підприємництва, створення нових робочих місць», – заявив Віктор Янукович. За його словами, в Україні вкрай неефективно використовуються потенційні джерела доходів держави – природні ресурси, земля, туристично-рекреаційна сфера.
На переконання Президента, реалізація реформи місцевого самоврядування має на меті навчити самостійно заробляти кошти на місцях. «Чим більше свободи для місцевого самоврядування у господарській сфері, тим більшим буде власний фінансовий ресурс розвитку», – наголосив Віктор  Янукович. Також, за словами Глави держави, кожній громаді необхідно створити «інвестиційні карти» найпривабливіших об'єктів для інвестування.
Тенденція до погіршення якості та доступності публічних послуг, неспроможність переважної більшості органів місцевого самоврядування створити належні умови для залучення додаткових ресурсів у розвиток території – є одним із основних викликів, які постали перед нами сьогодні.
За останній період спільними зусиллями нам вдалось забезпечити освітлення усіх центральних вулиць населених пунктів, облаштовано сільські стадіони та спортивні площадки. Виріс рівень середньої заробітної плати. Стабільно працює економічна галузь району, хороші показники в сфері сільського господарства. І все ж таки задовольнятись досягнутим рано. Тому реформування місцевого самоврядування на засадах децентралізації владних повноважень, консолідації ресурсного забезпечення, стратегії розвитку територіальних громад, на наше переконання, дасть нові імпульси розвитку ініціативи щодо поступового і сталого соціально - економічного розвитку району.

Головним, як окреслено Президентом України – має бути суттєве покращення умов життя людей. Оперативне та якісне надання їм публічних послуг, сталий розвиток території і особливо, що є актуальним для району – ефективне використання бюджетних коштів та інших ресурсів.
Реформа бюджетної сфери (освіта, охорона здоров’я, культура), за яку нас намагаються критикувати наші опоненти, не є механічним скороченням чисельності працюючих в цих галузях і не є закриттям, (як дехто спрощено собі уявляє) освітніх, медичних установ та закладів культури тощо. А в першу чергу - якість та доступність таких послуг, іншими словами будь – який житель району, незалежно від місця проживання: село, селище чи місто, повинен забезпечуватись якісними та доступними послугами на високому рівні.
Перші напрацювання є: в районі реформується відповідна мережа медичних закладів, на черзі освітні та культурні заклади.
Таким чином, започаткована в Україні реформа місцевої влади розпочалася з предметного та масштабного її обговорення в суспільстві. Яким буде остаточний варіант і Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, і пакета законодавчих актів на виконання цього документа – поки прогнозувати важко. Не виключено, свої корективи внесуть обґрунтовані пропозиції депутатів сільських, районних, обласних рад та експертного середовища.
 
 
 
 
 
 
 
Переглядів: 684 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 3.0/2
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz