lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2016 » Лютий » 8 » В Україні близько 104 тис. дітей виховуються в закладах інституційного догляду – Микола Кулеба
14:57
В Україні близько 104 тис. дітей виховуються в закладах інституційного догляду – Микола Кулеба

Такі дані моніторингового дослідження функціонування системи інтернатних закладів та закладів соціального захисту дітей озвучив Микола Кулеба під час прес-конференції в Адміністрації Президента. Дослідження було проведене Уповноваженим Президента України з прав дитини спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Україна без сиріт».

За інформацією Уповноваженого, в середньому в Україні кожні 3 дні в Україні 250 дітей влаштовуються до закладів інституційного догляду, а кожна 35 дитина в Україні є вихованцем інтернатного закладу певного типу. Всього ж в Україні функціонує 774 інтернатних закладів та установ соціального захисту дітей, в яких виховується близько 104 тис. дітей, при цьому із них лише близько 10 тис.– це діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, у всіх інших є батьки.

«Замість того, щоб ростити здорових, розумних дітей у сім’ях, батьки віддають їх до інтернатів. Потрібно розуміти, що в інтернатних закладах діти не отримують тих соціальних навичок, які потрібні кожній людині для життя в соціумі. До того ж, після виходу із інтернату, дитина не знаходить місця і в сім’ї, адже родинні  стосунки вже розірвано. На фінансування інтернатів держава витрачає колосальні кошти, а краще було б їх направити на підтримку родини, забезпечити дитину необхідними послугами в межах громади та зробити все, щоб ця дитина залишалась в сім’ї», - наголосив Микола Кулеба.

Згідно проведеного дослідження, на утримання дитини в інтернатних закладах та закладах соціального захисту держава виділяє від 14 до 3 тис грн. на місяць.

Загальний обсяг фінансування інтернатних закладів становить більше 5 млрд грн. При цьому безпосередні витрати на утримання дітей (харчування, одяг, лікування, взуття) становлять тільки 12% від загальної суми коштів, оплата комунальних послуг - 11%, заробітна плата персоналу - 70%.

Микола Кулеба зазначив, що закритість інтернатної системи породжує низку порушень зі сторони адміністрації закладів – це і фінансові зловживання, і використання праці вихованців, а також  непоодинокі випадки насильства над дітьми.

Проведене дослідження свідчить, що вихованці інтернатів найбільше бояться закінчити інтернатний заклад, а також хвилюються, що не зможуть отримати гарну освіту і професію, що їм не буде, де жити, не вистачить грошей на одяг, харчування та ліки.

Під час прес-конференції було продемонстровано фільм «Інтернати очима дітей», в якому зібрано свідчення дітей-вихованців інтернатів про досвід перебування в інтернатних закладах.

Випускники інтернатних закладів також були учасниками прес-конференції. 26-річний Володимир Чернов, який свого часу змушений був виховуватися в інтернаті, розповів: «Через те, що в 10 років ще не вмів читати та писати, я потрапив до інтернату для дітей із затримкою розумового розвитку. І, хоча, згодом я надолужив програму, робив неабиякі успіхи у навчанні, мене так і не перевели до звичайної школи. Я не мав змоги обирати професію, я взагалі не знав, що зі мною буде після закінчення інтернату, адже у мене не було ні належної освіти, ні житла, ні рідних людей, які могли б мені допомогти. На щастя, знайшлись люди, які мене прийняли в родину та надали мені путівку в життя. Проте, на жаль, так щастить далеко не всім випускникам інтернатів».

Микола Кулеба підкреслив, що на шляху інтеграції України до Європейського Союзу одним із пріоритетних завдань держави є забезпечення реалізації прав і свобод дітей, наближення стандартів їх життя до європейських.

«Всі цивілізовані країни відмовляються від існування інтернатної системи виховання. Цей процес вже розпочато і в Україні. Сьогодні відбулось перше засідання робочої групи, до складу якої входять заступники міністрів та представники громадських організацій. Завдання членів робочої групи– виконати розпорядження Президента і до 10 травня подати пропозиції змін до законодавства, які дозволять реформувати систему інтернатних закладів», - зазначив М.Кулеба.

Основними складовими реформи має стати створення усіх необхідних послуг для дитини в межах громади, в якій вона проживає, а також робота із сім’ями та надання відповідної підтримки.

Джерело: http://www.president.gov.ua/news/v-ukrayini-blizko-104-tis-ditej-vihovuyutsya-v-zakladah-inst-36703

Переглядів: 458 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Лютий 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz