lorem

admteof@ukr.net

РЕКОМЕНДАЦІЙНИЙ ПЕРЕЛІК інформаційно-довідкових матеріалів з питань цивільного захисту Теофіпольського району

Приймальням «гарячої телефонної лінії» для надання консультативної допомоги населенню щодо дій у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій
Телефони " Гарячої лінії" Райдержадміністрації:3-12-34; 3-06-63

Все про субсидії

БЕЗПЕКА ГРОМАДЯН
Безпека громадян
Меню сайту
Повідомлення
Голодомор
Податкова
Головна » 2015 » Серпень » 18 » Юрій Маєвський: децентралізація - шлях до якісного життя
08:48
Юрій Маєвський: децентралізація - шлях до якісного життя

14 серпня голова райдержадміністрації Юрій Маєвський за участю своїх заступників провів нараду з керівниками організацій установ району, сільськими та селищними головами з питань об’єднання Територіальних громад.

Юрій Францович в зверненні до присутніх закликав продемонструвати єдність прикласти всіх зусиль для того щоб реформа в районні пройшла успішно. В процесі обговорення більшістю було вирішено створити одну територіальну громаду з центром у смт Теофіполь.  

Чому на сьогоднішній день так гостро стоїть питання об’єднання та децентралізації влади? Адже нічого не втрачаючи є можливість залучити інвестиції, отримати кошти на розвиток.

Нині в районі всі, крім Новоставецької сільської ради, дотаційні. Є сільські ради, де немає бюджето-утворювального підприємства, де не можуть забезпечити зарплату голові, секретару, бухгалтеру. Що може ця громада зробити? Нічого. Якщо ж вона об’єднається з іншими, то, відповідно, в цієї громади стає достатньо засобів забезпечити освітянські послуги, обслуговувати дороги місцевого значення, дбати про розвиток, надавати адмінпослуги тощо.

Тому необхідно сформувати самодостатню територіальню громаду і поліпшити якість адміністративних послуг для населення. Така громада буде самостійно керувати своїми фінансами, враховуючи інтереси місцевих жителів, а не чекати вказівок зверху. Нові податки, які будуть залишатися на місцях, це дозволять. Гроші з загальнодержавного, обласного, районного рівнів будуть перенаправлені на рівень територіальної громади, власне, туди, де і живуть люди.

На території громади залишатимуться нові податки, зокрема, податок на нерухомість та транспорт, вся плата за землю, 60% податку на доходи фізичних осіб, 25% екологічного податку, 5% акцизного з бору з реалізації підакцизних товарів, 100% податку на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності і єдиного податку. Тільки податок на доходи фізичних осіб в новій Теофіпольській громаді складе 14634,8 тис.грн.

Сьогодні набір податків і зборів, які матиме об’єднана громада значно ширший, ніж у багатьох європейських країнах. Крім того, об’єднавшись, громада зможе розраховувати на додаткові кошти з Державного фонду регіонального розвитку на покращення інфраструктури, на сьогоднішній день це близько 4 млн. грн. і ця сума може подвоїтись, якщо Теофіпольська громада буде створена найближчим часом .

Відсутність достатньої інформації, розуміння процесів та наслідків проведення реформи насторожує людей і викликає занепокоєння. Що буде із селом? Чи позбавлять сіл, які будуть об’єднані в одну територіальну громаду, дитячих садочків та шкіл? Який статус матимуть землі села при об’єднанні сільських та селищних рад і таке інше? На це можна дати однозначну відповідь, що весь пакет законодавства щодо місцевого самоврядування не спрямований на те, щоб знищувати села. Староста буде робити все те, що сьогодні робить сільська рада. Але стимули сьогодні вже створено - це прямий бюджет, вихід із підпорядкування районів. Варто додати, що добровільне об'єднання громад передбачає об'єднання лише управлінських функцій, а межі сіл та їх самобутність зберігаються.

Що ж стосується дитячих садочків та шкіл, то це питання громади, де і який заклад розміщати, і в якому населеному пункті. Як правило, дитячі садочки і школи першого ступеня мають бути максимально наближені до родинного дому, тобто вони мають бути практично у всіх населених пунктах сільської місцевості при забезпеченні належної якості освіти дітей.

І школами, і дитячими садочками, і видатками на їх утримання об’єднана територіальна громада буде розпоряджатися самостійно. Є питання - будуть відповіді. Головне в нинішній ситуації - діалог, діалог влади з людьми, відкритість і прозорість самого процесу реформування.

Зараз почався процес відновлення, перезавантаження України і формування якісної системи влади. Буде певний перехідний період, але процес, який розпочався, незворотний. Адже стало очевидним: не зробивши реформу місцевого самоврядування, не провівши децентралізацію та не побудувавши ефективну систему влади, жодна реформа не матиме успіху - ні економічна, ні соціальна, ні освітянська, ні медична.

Переглядів: 632 | Додав: Sapelkin | Рейтинг: 5.0/1
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Історія
Герб
Вибори 2015
Вибори
Реформи в Україні
РЕФОРМИ
Підтримай АРМІЮ
Відправ СМС на номер 565
Пошук
Форма входу
Меню
Підписка

Введіть свою email адресу:

Отримуйте свіжі новини

Календар
«  Серпень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Банери
Установите Flash player для просмотра!
Вверх
Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz