Гриби, які збирає та продає населення, потребують найсуворішого контролю, оскільки недотримання елементарних правил збирання, зберігання, висушування чи приготування та вживання призводять до тяжких отруєнь. Збирати і купувати можна тільки ті гриби, про які добре відомо, що вони їстівні. Вести грибний промисел не можна поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках. Не треба брати гриби з ушкодженою ніжкою, старі та в'ялі, червиві та зіпсовані. Особливо обережним треба бути збираючи пластинчасті гриби, бо під них маскуються отруйні. Вчіться розпізнавати гриби у досвідчених грибників, але не порівнюйте зібрані чи придбані гриби з зображенням у різних довідниках - вони не завжди відповідають дійсності. Перевірте вдома принесені з лісу дари, особливо ті, що назбирали діти. Усі сумнівні - викидайте.
Дикорослі гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше у них утворюється трупна отрута. Необхідно прокип'ятити дари лісу 7-10 хвилин. Лише після цього гриби можна варити чи смажити. Ніколи не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів поспіль, також може статися отруєння. Суворо дотримуйтесь правил консервування грибів. Неправильно приготовані консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Обов'язково вимочіть або відваріть гриби, які використовуєте для соління, - грузді, вовняки та інші, котрі містять молочний сік. Це позбавить їх гірких речовин, що уражають оболонку шлунка.
Найбільш небезпечними серед отруйних грибів є ті, що містять отруту уповільненої дії. Симптоми отруєння з'являються через тривалий час, що ускладнює лікування. Видовий склад таких грибів невеликий, до них належать смертельно отруйні мухомори, особливо зелений (місцева назва - бліда поганка), які іноді помилково збирають замість печериць та сироїжок. Ці види грибів містять надзвичайно сильну отруту - аманітин, фаллін, фаллоїдин. Якщо хоч одне плодове тіло блідої поганки трапляється серед їстівних грибів, воно може спричинити отруєння кількох осіб. Не можна збирати їстівні гриби, які ростуть поряд з отруйними. Згідно зі статистичними даними, основними причинами отруєнь є неправильне приготування умовно їстівних грибів, вживання отруйних грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації. Гриби (зеленушка, синяк-дубовик та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються, а у взаємодії з алкоголем викликають отруєння. Багато нещасних випадків трапляється саме через застосування "народних" способів з'ясування придатності. Люди вірять у те, що "отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний", "опущена у відвар грибів срібна ложка чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби", "цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом із грибами, серед яких є отруйні". А наслідки цього дуже сумні - нудота, біль у животі, зниження артеріального тиску, судоми.
Коли біда вже сталася, неодмінно треба викликати "швидку допомогу" і одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промити шлунок (випийте 5-6 склянок кип'яченої води або світло-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля 4-5 пігулок, коли вже промивні води стануть чистими). Після надання першої допомоги необхідно випити міцний чай, каву або злегка підсолену воду. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс. Обов'язково необхідно з'ясувати, хто вживав разом із постраждалим гриби, щоб провести профілактичні заходи. Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко - це може прискорити всмоктування токсинів. І, наостанок, запам'ятайте - отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Будьте особливо уважні і обережні, збираючи гриби.
Заступник начальника відділу ЖКГ
та будівництва райдержадміністрації з питань ЦЗН Шайнога А.Г.
|